Heinz-Christian Strache

Faktaboks

Heinz-Christian Strache

Også kjent som HC Strache.

Født
12. juni 1969, Wien

Heinz-Christian Strache

Artikkelstart

Heinz-Christian Strache er en østerriksk høyrepopulistisk politiker. Han var leder av FPÖ (Freiheitliche Partei Österreich) fra 2005 til 2019, og østerriksk visekansler i regjeringen til Sebastian Kurz fra 2017 til 2019.

Den 18. mai 2019 gikk han av som både visekansler og og partileder etter den såkalte Ibiza-affæren, og Kurz skrev ut nyvalg.

Bakgrunn

Strache er utdannet tanntekniker, men engasjerte seg tidlig i politikk. Han hadde bånd med til dels forbudte høyreekstreme grupperinger på 1980- og 1990-tallet. I 1991 ble han medlem i Frihetspartiet (FPÖ), og som 21-åring ble han den yngste bydelsråden i Wien. Han steg langsomt i gradene, og ble i 2004 valgt til partiformann for Wien-området.

Året etter, i 2005, gikk FPÖ gjennom en opprivende internstrid mellom partileder Jörg Haider og kretsen rundt ham på den ene siden, og den mer høyreradikale kretsen rundt Strache på den andre. Striden endte med at Haider valgte å gå ut av partiet og starte Bündnis Zukunft Österreich (BZU) sammen med store deler av ledelsen av FPÖ. BZU tok over FPÖs ministerposisjoner i samlingsregjeringen med ÖVP, mens Strache tok over som partiformann av FPÖ, en stilling han hadde fram til 2019.

Etter valget i 2017 ble Strache visekansler i en koalisjonsregjering med ÖVP, ledet av forbundskansler Sebastian Kurz. Koalisjonen ble oppløst, nyvalg ble erklært og Strache trådde tilbake fra sin stilling etter at den såkalte Ibiza-affæren ble kjent mai 2019.

Ibiza-affæren

Den 17. mai 2019 publiserte Süddeutsche Zeitung og Der Spiegel sammen opplysninger om hemmelige opptak gjort av Strache og FPÖ-politiker Johann Gudenus. I en luksusvilla på Ibiza skal de ha forhandlet med en kvinne som hevdet å være niesen til en russisk oligark. I opptakene diskuterer Strache og Gudenus hvordan de kan hvitvaske russiske pengegaver til FPÖ, planlegger oppkjøp av den største østerrikske tabloidavisen Kronen Zeitung for å gjøre den til et FPÖ-taleblad, og åpner for mulighetene til at oligarken kan få offentlige kontrakter som takk for hjelpen.

Avsløringene skapte umiddelbart en politisk skandale og regjeringskrise i Østerrike. Strache valgte å gå ut av regjeringen og trekke seg som partileder dagen etter avsløringene, og Sebastian Kurz ba president Alexander van der Bellen om å utlyse nyvalg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg