Attila Horvath og Sossen Krohg utenfor Club 7 i 1973.

Scene 7 var en av de første frie teatergruppene i Norge. Den ble etablert i Oslo i 1966, drevet av Club 7 ved Attila Horvath og avviklet i 1985. Teatrets kunstneriske leder var Sossen Krohg. Teatret sto i mange år for store deler av hovedstadens avantgardeteater og internasjonale impulser.

Åpningsforestilling var Molières Lærde damer (1966), iscenesatt av Sossen Krohg. Scene 7 benyttet seg av både amatører og profesjonelle kunstnere, og repertoaret var preget av ny, ofte svært eksperimentell norsk dramatikk. Teaterets største publikumssuksess var oppsetningen av Gerd Brantenbergs Egalias døtre (1982).

I 1972 begynte Scene 7 med oppsøkende teater. I begynnelsen oppsøkte de steder som fengsler, ungdomsklubber, eldresentre og sykehus. Etter en stund ville kulturrådmannen støtte kun åpne forestillinger som ble arrangert i samarbeid med for eksempel bydelsutvalg og biblioteker. Scene 7 drev også en utstrakt barneteatervirksomhet.

Høsten 1981 var Club 7 i økonomisk krise og måtte kutte 50 % i teatrets budsjetter. Fra 1983 ble det stadig vanskeligere for Scene 7 å opprettholde sin posisjon i klubben. Budsjettene ble ytterligere kuttet, vitaliteten i gruppen svekket og det kom færre tilskuere. Teatret satset på flere gjestespill og det gikk lengre tid mellom hver egenproduksjon. Allikevel holdt gruppen også i denne perioden på sin profil: barneteater, sosialt engasjert teater, ny norsk dramatikk og europeiske absurdister.

I november 1982 satte teatret opp sitt siste norske stykke Til døden skiller Eder ad. Etter dette satte de opp europeiske absurdister, til gode kritikker – men Scene 7 sang nå på siste verset. Rommet var deres siste produksjon, og i juni 1984 var det kun Sossen Krohg og Attilla Horvath som var tilknyttet teatret.

Scene 7 ble avviklet da Club 7 ble slått konkurs 1. april 1985.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg