Saudi-Arabias litteratur

Artikkelstart

Litteratur fra den arabiske halvøya har inntil ganske nylig vært lite kjent utenfor området selv, og lite utforsket selv blant arabiske litteraturvitere. Tradisjonelt dominerer den poetiske diktningen, med røtter i den arabiske beduinerkulturen. Med den brå «åpningen» av det konservative saudiske samfunnet, med en rivende teknologisk og økonomisk utvikling i samband med oljeutvinningen, dannes en ny og utdannet middelklasse. Herfra kommer nye litterære stemmer, innen nye sjangere i prosa og moderne diktformer, som reflekterer de dype spenningene mellom tradisjonelle og moderne verdier – ofte med nostalgiske trekk.

Av saudi bakgrunn, men fratatt sitt statsborgerskap av politiske grunner, er en av de aller fremste arabiske romanforfatterne, Abdelrahman Munif. Internasjonalt kjent er også Hamza Bogary (1932–1984) med sin biografiske roman The Sheltered Quarter: A Tale of a Boyhood in Mecca (1983, engelsk oversettelse i 1991). Andre navn er poetene Ghazi al-Gosaibi (1940–2010) og Muhammad Ubaid al-Harbi (født 1955), og novelleforfatteren Abdullah Bakhishwayn (født 1939).

Offentlig utdannelse for kvinner startet rundt 1960, og blant de interessante kvinnelige stemmene som trer inn på den litterære scene er Maryam al-Ghamidi (født 1954). Sistnevnte er representert i antologien Den arabiske verden forteller (1997).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg