Faktaboks

Sardanapal
gresk Sardanapallos
Uttale
sardanapˈal
La Mort de Sandanapal

Delacroix' fremstilling av Sardanapals død måler 392 cm × 496 cm. Maleren så for seg at Sardanapal brant alle sine eiendeler og alt som hadde gitt ham glede, som kvinner, hester, skatter, hunder og papirer.

Av /Louvre.

Sardanapal var ifølge den greske forfatteren Ktesias (400–tallet fvt.) navnet på Assyrias siste konge. Ktesias' skrifter er ikke bevart, men deler er gjengitt hos den senere greske historikeren Diodoros, som skrev i tiden rundt vår tidsregnings begynnelse. Sardanapal beskrives som en udugelig regent, bløtaktig og oppsatt på å nyte livet omgitt av kvinner. Da han, i sin hovedstad Ninive, ble angrepet av den mediske stattholder Arbakes, skal Sardanapal ha satt fyr på sitt eget slott og være blitt brent inne med sitt og sine.

Fortellingen om Sardanapal er uhistorisk. Den siste kongen av Assyria het Sin-shar-ishkun (om lag 622–612 fvt.). Historiene om Sardanapal er trolig koblet sammen med beretninger om en tidligere konge, Assurbanipal (regjerte cirka 668–627 fvt.). Dennes bror, Shamash-sum-ukin (regjerte om lag 668–648 fvt.), som var assyrisk lydkonge i Babylon, skal i henhold til en samtidig kilde ha kastet seg i flammene da assyrerne, under brorens ledelse, etter en langvarig beleiring av Babylon tvang ham til kapitalusjon.

Ktesias' fortelling ligger til grunn for en historisk versetragedie, Sardanapalus, av Lord Byron (1821).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg