Sardanapal

Faktaboks

Sardanapal
gresk Sardanapallos
uttale:
sardanapˈal

Delacroix' fremstilling av Sardanapals død måler 392 cm × 496 cm. Maleren så for seg at Sardanapal brant alle sine eiendeler og alt som hadde gitt ham glede, som kvinner, hester, skatter, hunder og papirer.

Av /Louvre.

Sardanapal, ifølge den greske forfatteren Ktesias (400–tallet fvt.) var Sardanapal navnet på Assyrias 30., og siste konge. Ktesias' skrifter er ikke bevart, men deler er gjengitt hos den senere greske historikeren Diodoros, som skrev i tiden rundt vår tidsregnings begynnelse. Sardanapal beskrives som en udugelig regent, bløtaktig og oppsatt på å nyte livet omgitt av kvinner. Da han, i sin hovedstad Ninive, ble angrepet av den mediske stattholder Arbakes, satte Sardanapal fyr på sitt slott og brant inne med sitt og sine.

Fortellingen om Sardanapal er uhistorisk. Den siste kongen av Assyria het Sin-shar-ishkun (ca. 622–ca. 612 fvt.). Historiene om Sardanapal er trolig koblet sammen med beretninger om en tidligere konge, Assurbanipal (regjerte ca. 668–627 fvt.). Dennes bror, Shamash-sum-ukin (regjerte ca. 668–648 fvt.), som var assyrisk lydkonge i Babylon, skal i henhold til en samtidig kilde ha kastet seg i flammene da assyrerne angrep hans palass.

Ktesias' fortelling ligger til grunn for en historisk versetragedie, Sardanapalus, av Lord Byron (1821).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg