Santa Fe - by i Argentina

Regjeringsbygget for provinsen Santa Fe ligger i provinshovedstaden med samme navn.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Santa Fe ligger øst i provinsen med samme navn.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Santa Fe er en by i Argentina, hovedstad i provinsen Santa Fe, ved elven Salado, med 415 345 innbyggere (Indec, 2010).

Santa Fe er et samferdselsknutepunkt med en viktig elvehavn. Byen er et handelssentrum med betydelig industri, hovedsakelig basert på foredling av jordbruksvarer. De siste årene har teknologisk industri blitt viktig for byen.

Santa Fe har tre universiteter: la Universidad Nacional del Litoral (1919), la Universidad Tecnológica Nacional (campus i Santa Fe fra 1953), og la Universidad Católica Argentina (campus fra 1957).

Turisme er viktig, og byen har flere kirker, blant annet Nuestra Señora de los Milagros, den majestetiske Casa de Gobierno ('regjeringsbygningen') og kirken San Francisco fra 1680. Fra 1970 er Santa Fe forbundet med byen Paraná med en tunnel under elven.

Historie

Santa Fe ble grunnlagt av spanjolen Juan de Garay 15.november 1537. Garay hadde fått i oppdrag av den spanske kronen å anlegge en by ved elven Paraná som skulle bistå den spanske marinen i kampen om Asunción. Det skulle vise seg at stedet der Santa Fe opprinnelig ble grunnlagt ikke var egnet for byutvikling fordi området bestod av sumpmark. Av den grunn ble byen flyttet på 1650-tallet.

Den argentinske konstitusjonen ble godkjent 1. mai 1853 i rådhuset i Santa Fe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg