Sandnessjøen er en tidligere kommune i Nordland. Den ble utskilt fra Alstahaug i 1899 under navnet Stamnes. Stamnes kommune omfattet opprinnelig hele nordre del av øya Alsten samt fastlandet omkring Leirfjorden i nord. Leirfjord sogn, som omfattet fastlandsdelen og nordøstre del av Alsten, ble i 1915 utskilt som Leirfjord kommune. Den gjenværende delen av Alsten med tettstedet Sandnessjøen endret i 1948 navn til Sandnessjøen.

Sandnessjøen kommune ble i 1965 slått sammen med Alstahaug (unntatt øyene lengst i vest, blant annet Sandvær, Husvær og Brasøy/Prestøy, som ble lagt til Herøy kommune) og Tjøtta (unntatt Skogsholmen og Sundøya, som gikk til henholdsvis Vega og Leirfjord) til storkommunen Alstahaug. Sandnessjøen kommune utgjorde 45 kvadratkilometer og hadde 3856 innbyggere før sammenslåingen.

Navnet kommer av gårdsnavnet Sandnes, og sjø, og sikter til en landingsplass ved sjøen for en gård.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg