Faktaboks

Samuel Pierpont Langley
Uttale
lˈæŋli
Født
22. august 1834, Roxbury, Massachussets
Død
27. februar 1906
Samuel Pierpont Langley (til høyre), med piloten Charles M. Manly som forsøkte å fly flyet til Langley i 1903
NASA on the Commons.

Samuel Pierpont Langley var en amerikansk flypioner, fysiker og astronom. Han var den første som kalkulerte solarkonstanten, og regnes som oppfinner av bolometeret. Hans flymodeller var de første motoriserte flyene som kunne fly over lengre distanser.

Karriere

Langley var leder av Smithsonian Institution fra 1887 til 1906. Han hadde interesse for flygning og aerodynamikk fra 1880-årene, og 6. mai 1896 fløy han sin dampdrevne Langley aerodrome No. 5 over Potomac-elven, hvor det fløy en strekning på omkring 914 meter. I november 1896 var hans Langley aerodrome No. 6 i luften i ett minutt og 45 sekunder.

Etter suksessen med Langley aerodrome No. 6 greide Langley å overbevise det amerikanske krigsdepartementet til å finansiere byggingen av det motordrevne og bemannede tandemflyet Great Aerodrome, som i november og desember 1903 gjorde to mislykkede forsøk på å lette ved hjelp av en katapultanordning på taket av en husbåt i Potomac-elven.

Pressens interesse for og latterliggjørelse av Langleys flygninger i 1903 førte til at brødrene Wright fikk arbeidsro til å gjennomføre sin første flytur kort tid etter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg