Faktaboks

Samuel Clarke
Uttale
kla:k
Født
11. oktober 1675, Norwich, England
Død
17. mai 1729, London, England
Samuel Clarke
Samuel Clarke
Av .
Samuel Clarke
Samuel Clarke
Av /Royal Collection, UK 𝒲.

Samuel Clarke var en engelsk teolog og filosof. Han ble etter hvert en overbevist tilhenger av Isaac Newton og den nye naturvitenskap, og til slutt Newtons venn og medarbeider.

Clarke ble snart berømt som motstander av deismen og det ytterliggående fritenkeri. I 1704 utgav han The Being and Attributes of God og året etter The Evidences of Natural and Revealed Religion.

Som moralfilosof var Clarke intellektualist. Å handle umoralsk er å handle i strid med tingenes natur og beviselige egenskaper. Moralen behøver derfor ikke noen religiøs begrunnelse. Den åpenbarte religion styrker vår etiske streben ved å gi oss forvissning om belønning og straff i et evig liv, men den er ikke grunnlag for den etiske vurdering.

I en berømt brevveksling med Leibniz i 1715–16 (utgitt i The Leibniz-Clarke Correspondence, 1956) forsvarte Clarke Newtons fysikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg