Salvatore Ferragamo

Faktaboks

Salvatore Ferragamo
Uttale
ferragˈamo
Født
5. juni 1898, Bonito, Italia
Død
7. august 1960, Firenze, Italia
Salavatore Ferragamos sko er fra omkring 1935–1938. De er utført i er utført i maskinvevd skåret silkestoff i fløyel, kantet med silkebånd i ripsartet toskaftbinding, fôr av maskinvevd bomullsstoff i kypert og skinn, såle av lær, maskinsøm, liming og stifting.

Artikkelstart

Salvatore Ferragamo var en italiensk skodesigner. Han laget innovative sko og hadde mange kjendiser i sin kundekrets.

Ferragamo drog til USA som 14-åring og åpnet Hollywood Boot Shop i 1923. I Hollywood laget Ferragamo sko for filmindustrien og hadde mange filmstjerner som kunder. I 1927 returnerte han til Italia og i 1938 kjøpte han Palazzo Spini Feroni. Det samme året laget han den kjente regnbue-sandalen for den amerikanske skuespilleren og sangerinnen Judy Garland.

Hans verksted i Firenze var det første som produserte håndsydde sko i større skala, senere ble noe av produksjonen overtatt av maskiner. Ferragamo laget en rekke høyst originale skomodeller og lanserte mange nyheter som for eksempel plattformsåler i 1930-årene. For den «usynlige» sandalen i gjennomsiktig plast fikk han i 1947 Neiman Marcus Award.

Etter Salvatore Ferragamo døde i 1960 overtok kona Wanda og barna firmaet. De startet snart med produksjon av håndvesker og etter hvert accessories. I 1986 etablerte Salvatore Ferragamo forretning i Hongkong. Fra 2003 har firmaet eget klokkemerke og i 2011 laget man den første juvel-kolleksjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Ricci, Stefania (2018). 1927 the Return to Italy: Salvatore Ferragamo and the Twentieth-Century Visual Culture, Skira Editore

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg