Faktaboks

Offisielt navn
Salomons Skofabrik
Organisasjonstype

aksjeselskap

Stiftet
1893
Nedlagt
1985
Annonse fra 1907 for Salomons Skofabrik.

Salomons Skofabrik var en norsk produsent av sko. Omkring 1940 var fabrikken en av Norges største skoprodusenter.

Etablering

Salomons Skofabrik ble etablert i Oslo i 1893 av brødrene Siegmund og Simon Salomon, først i Lakkegata og senere i Grensen. I 1898 sto en egen fabrikkbygning i Darres gate ferdig. Fabrikken ved Alexander Kiellands plass ble utvidet med jevne mellomrom i årene framover.

Simon Salomon var direktør til sin død i 1917. Etter dette overtok Siegmund Salomon, som var bosatt i Danmark, hans plass i styret. Han fungerte også som direktør til 1919.

Brann

En brann i 1926 ødela store deler av fabrikken. Etter nok en stor brann i 1947 ble det oppført en stor ny bygning på tomten. Fabrikken hadde før brannen en årlig produksjon på 300 000 par sko, beregnet til 8 prosent av landets samlede skoproduksjon.

Vanskeligheter og nedleggelse

Grunnet vanskeligheter med å skaffe nok arbeidskraft i Oslo leide fabrikken en bygning på Skarnes, hvor 40 nåtlersker sydde overlær.

Produksjonen av sko ble lagt ned i 1958 etter mange års underskudd. 200 arbeidere og funskjonærer mistet jobben.

Fra produsent til grossist

Salomons Skofabrikk ble etter dette en stor grossist i skobransjen med egne kjedebutikker. Dette ga i 1960 pluss i regnskapene for selskapet for første gang på mange år, og aksjeutbytte på 6 prosent.

Oppkjøp

Selskapet ble i 1963 kjøpt av bergenske GC Rieber, som drev selskapet videre. I 1980 omsatte selskapet for nær 100 millioner i sko, og Salomon ble re-lansert som merkenavn på kjedebutikkene. Rieber importerte egne sko og samarbeidet blant annet med den østerrikske skogiganten Humanic. I 1985 ble Riebers skobedrifter solgt til Humanic, med Salomons på kjøpet.

En annen Salomon

Sko- og sporstutstyrsmerket Salomon, som er et av de store på verdensmarkedet i dag, er et fransk selskap eid av tyske adidas, og har bare navnet til felles med den norske Salomon-fabrikken.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • NN. (1951). Norsk skotøyindustri i 50 år : 4. oktober 1901 – 4. oktober 1951, Norske skofabrikkers landssammenslutning

Faktaboks

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg