Faktaboks

Saad Haddad
Uttale
haddˈad
Født
1937, Marjayoun, Libanon
Død
14. januar 1984, Marjayoun, Libanon

Saad Haddad var en libanesisk offiser. Han ledet en milits i Sør-Libanon under borgerkrigen i Libanon og kontrollerte fra 1978 et område langs grensen mot Israel.

Haddad var en gresk-katolsk kristen fra byen Marjayoun i Sør-Libanon. Han brøt med det libanesiske militæret i 1976 og ledet deretter sin egen regionale milits.

Israel invaderte og okkuperte Sør-Libanon i mars 1978. Etter at okkupasjonsstyrkene ble trukket tilbake sommeren 1978, fikk Haddad overdratt til seg et område langs den libanesisk-israelske grensen. Området, som Haddad kalte for «det frie Libanon,» ble kjent som «Haddad-land».

Haddad nøt støtte fra Israel i form av våpen og penger, og hans Sør-Libanons armé (SLA) var et militært redskap for Israel frem til 2000. Han kom ofte i konflikt med FN-styrkene (UNIFIL) som ble satt inn i området i 1978, og ikke minst med den norske FN-bataljonen. Haddad døde av kreft i 1984.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg