Faktaboks

Ronda
Uttale
rˈonda
Ronda
Av .
Lisens: CC BY ND 2.0

Ronda er en by i det sørlige Spania som ligger i fjellene vest for Málaga i den autonome regionen Andalucía. Innbyggertallet er cirka 34 000 (2018).

Byen ligger på to høyder, skilt av Tajo de Ronda, en 40–90 meter bred og 150 meter dyp kløft gravd ut av Río Grande, som er en sideelv til Río Guadiaro. Ronda ligger 722 meter over havet.

Under romertiden var Ronda et viktig sentrum, og det finnes en rekke monumentale bygg fra denne tiden, blant annet et romersk teater og en romersk bro over kløften. Byen var eget maurisk kongedømme, og bymuren, byporten og de arabiske badene er fra denne tiden. Broen Puente Nuevo går over den dype kløften, og er fra siste halvdel av 1700-tallet. Broen er en svært populær turistattraksjon. I senere tid er det bygget en balkong som vender mot fjellene.

Tyrefekting har sitt opphav i Ronda. Der ligger også en av Spanias eldste tyrefekterarenaer, bygget i 1785 og gjort kjent av den kjente tyrefekteren Pedro Romero.

Det er gjort flere viktige arkeologiske funn i nærheten av Ronda. Det er blant annet funnet en megalittisk gravplass (Dolmen del Chopo) og en hule med hulemalerier (Cueva de la Pileta). Hulemaleriene ble oppdaget i 1905.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg