Ronda

Ronda er en by i sørlige Spania, i fjellene vest for Málaga i den autonome regionen Andalucía. Innbyggertallet er ca 36 665 (2013). Byen ligger på to høyder, skilt av Tajo de Ronda, en 40–90 meter bred og 150 m dyp kløft gravd ut av Río Grande, en sideelv til Río Guadiaro. Ronda ligger 722 moh.

Faktaboks

Uttale
rˈonda

Under romertiden var Ronda et viktig sentrum, og det finnes en rekke monumentale bygg fra denne tiden, blant annet et romersk teater og en romersk bro over kløften. Byen var eget maurisk kongedømme, og bymuren, byporten og de arabiske badene er fra denne tiden. Broen Puente Nuevo går over den dype kløften, og er fra siste halvdel av 1700-tallet. Broen er en svært populær turistattraksjon. I senere tid er det bygget en balkong som vender mot fjellene. Tyrefekting har sitt opphav i Ronda. Der ligger også en av Spanias eldste tyrefekterarenaer, bygget i 1785 og gjort kjent av den kjente tyrefekteren Pedro Romero.

Det er gjort flere viktige arkeologiske funn i nærheten av Ronda. Det er blant annet funnet en megalittisk gravplass (Dolmen del Chopo) og en hule med hulemalerier (Cueva de la Pileta). Hulemaleriene ble oppdaget i 1905.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg