Málaga

Provinsen Málaga omfatter sentrale deler av Spanias Costa del Sol (Solkysten) og har betydelig turisttrafikk. Bildet er fra Playa de Bajondilla i Torremolinos. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Tyrefekterplassen Plaza de Toros de la Malaqueta i Málaga.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Málaga er en by i Spania som er hovedstad i provinsen Málaga og ligger ved munningen av elven Guadalmedina ved Middelhavet, vel 100 kilometer nordøst for Gibraltar.

Byen har 571 000 innbyggere (2018) og en av de eldste og beste havnene ved Middelhavet, godt beskyttet av moloer.

Málaga har sukkerraffinerier, brennerier, bomullsindustri og en betydelig eksport av vin, tørket frukt, mandler, appelsiner og sitroner. Byen har også mekaniske verksteder, stålverk og petroleumsraffineri. Den har hatt universitet siden 1972. Det sentrale forretningsstrøket ligger i den gamle, arabiske bydelen, mens industrien ligger i sørvest, mot havneanleggene.

Den vakre beliggenheten og det milde klimaet har gjort byen til et betydelig turiststed og rekreasjonssted. Málaga er sentrum for Costa del Sol. Det populære badestedet Torremolinos ligger innenfor byens grenser.

Málaga har en rekke severdigheter, blant annet den gamle fjellfestningen Gibralfaro fra 1200-tallet, katedralen fra 1500-tallet og den gamle arenaen.

Byen ble grunnlagt av kartagerne på 500-tallet fvt., og var senere romersk, vestgotisk og arabisk inntil Málaga ble et eget rike i 1266 etter oppløsningen av kalifatet i Córdoba. Den ble i 1487 erobret av Ferdinand 5 og innlemmet i det nye kongeriket Spania.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg