Tyrefekterplassen Plaza de Toros de la Malaqueta i Málaga.

iStockphoto / mtrommer. Begrenset gjenbruk

By i Spania, hovedstad i provinsen Málaga, ved munningen av elven Guadalmedina ved Middelhavet, vel 100 km nordøst for Gibraltar; 566 500 innb. (2008). En av de eldste og beste havner ved Middelhavet, godt beskyttet av moloer. Málaga har sukkerraffinerier, brennerier, bomullsindustri og en betydelig eksport av vin, tørket frukt, mandler, appelsiner og sitroner. Byen har også mekaniske verksteder, stålverk og petroleumsraffineri. Universitet (1972).

Det sentrale forretningsstrøket ligger i den gamle, arabiske bydel, industrien i sørvest, mot havneanleggene. Den vakre beligge

nheten og det milde klimaet har gjort byen til et betydelig turist- og rekreasjonssted. Málaga er sentrum for Costa del Sol . Det populære badestedet Torremolinos ligger innenfor byens grenser. Málaga har en rekke severdigheter, bl.a. den gamle fjellfestningen Gibralfaro (1200-tallet), katedralen fra 1500-tallet og den gamle arenaen.

Byen er grunnlagt av kartagerne på 500-tallet f.Kr. og var senere romersk, vestgotisk og arabisk inntil Málaga ble et eget rike 1266 etter oppløsningen av kalifatet i Córdoba. Ble 1487 erobret av Ferdinand 5 og innlemmet i det nye kongeriket Spania.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.