Rokkestenen i Paradisbakkerne
Sagnet forteller at trollet i Pedersker ikke holdt ut larmen fra kirkeklokkene i Bodilsker. Han tok derfor en stor stein, og kastet mot klokketårnet, men bommet på kirken og traff Paradisbakkerne i stedet, og siden har steinen ligget der den ligger nå.
Rokkestenen i Paradisbakkerne
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Rokkestenen er en berømt flyttblokk beliggende i Paradisbakkerne på Bornholm i Danmark. Steinen ble fraktet av isen, måler omtrent 4 × 3 × 2 meter og veier et sted mellom 30 og 35 tonn. Den kunne rokkes helt fra istiden og fram til 1960-tallet da den ble utsatt for hærverk. Billedhugger Preben Boye mente det var synd rokkesteinen ikke kunne rokkes lenger, og med god hjelp klarte han å flytte steinen det lille stykket som fikk den anbrakt i en «hofteskål» og dermed lot seg rokke igjen.

Så populært var det, at steinen ble rokket ut av posisjon enda en gang. Sommeren 2001 ble steinen på nytt plassert i riktig posisjon, og den beste måten å få den til å bevege seg skal være å bruke begge hendene på den spisse enden.

På den ene siden av er det hugget inn «LM 16.11.75.» Det fortelles at Lars Munk fra Ibsker ville kjøpe bakketoppen der steinen ligger, for å rulle den ned slik at den ikke skulle være til fare. Det ble det aldri noe av, men datoen for overtakelsen står igjen, 16. november 1875. Steinen ble fredet i 1894.

Sagnet forteller at trollet i Pedersker ikke holdt ut larmen fra kirkeklokkene i Bodilsker. Han tok derfor en stor stein og kastet den mot klokketårnet, men bommet på kirken og traff Paradisbakkerne i stedet, og siden har steinen ligget der den ligger nå.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg