Rokkestenen

Rokkestenen er en berømt flyttblokk beliggende i ParadisbakkerneBornholm i Danmark. Steinen ble fraktet av isen, måler omtrent 4 x 3 x 2 meter og veier et sted mellom 30 og 35 tonn. Den kunne rokkes helt fra istiden, og fram til 1960-tallet da den ble utsatt for hærverk. Billedhugger Preben Boye mente det var synd rokkesteinen ikke kunne rokkes, og ved god hjelp klarte han å flytte steinen det lille stykket som fikk den anbrakt i en «hofteskål» og dermed lot seg rokke igjen.

Så populært var det, at steinen ble rokket ut av posisjon enda en gang. Sommeren 2001 ble steinen på nytt plassert i riktig posisjon, og den beste måten for å få den til å bevege seg skal være å bruke begge hendene på den spisse enden.

På den ene siden av er det hugget inn «LM 16.11.75.» Det fortelles at Lars Munk fra Ibsker ville kjøpe bakketoppen der steinen ligger, for å rulle den ned slik at den ikke skulle være til fare. Det ble aldri ikke noe av, men datoen for overtakelsen står igjen, 16. november 1875. Steinen ble fredet i 1894.

Sagnet forteller at trollet i Pedersker ikke holdt ut larmen fra kirkeklokkene i Bodilsker. Han tok derfor en stor stein, og kastet mot klokketårnet, men bommet på kirken og traff Paradisbakkerne i stedet, og siden har steinen ligget der den ligger nå.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg