Robert Stoltenberg

Faktaboks

Robert Stoltenberg
Født
17. april 1965, Fetsund
Robert Stoltenberg som vaktmester Roy Narvestad i borettslaget Tertitten. Til høyre Ruth (Sidsel Rørli). Serien ble en stor suksess.
Av /NTB.

Artikkelstart

Robert Stoltenberg er en norsk komiker, skuespiller og TV-produsent, best kjent for sine mange populære rollefigurer og humorprogrammer på NRK.

Bakgrunn

Stoltenberg startet i NRK som 17-åring, og jobbet først i Etter skoletid. Deretter ble det mye radio, som Ungdommens radioavis og Midt i trafikken.

Han debuterte som TV-programleder i 1990, i tospann med tvillingbroren Harald Stoltenberg, i popprogrammet Panorama.

Etter historie grunnfag ved Universitetet i Oslo og utdannelse som TV-regissør på Lillehammer, vendte han tilbake til NRK i 1994, der han blant annet jobbet med manus, regi og produksjon på programmer som Midt i smørøyet, Newton og Go elg.

På tampen av 1990-årene vendte han tilbake foran kamera, men da som skuespiller.

Gjennombrudd

I 1998 introduserte Stoltenberg figuren Yngve Freiholt i Åpen post, TV-serien til Bård Tufte Johansen og Harald Eia. Freiholt var en homofil moteekspert og coverdesigner, og i 2000 tok Stoltenberg figuren videre som programleder i quizshowet Copacana.

Talkshowet Café (2000), der Stoltenberg både spilte programleder Terje Engelsmo og de fleste gjestene, ble ingen suksess, men formatet la mønsteret for suksessen som fulgte.

Våren 2002 flyttet Yngve Freiholt inn i Tertitten borettslag, og komiserien Borettslaget endte opp som en stor suksess, der flere av Stoltenbergs figurer er blitt ikoniske: vaktmester Roy Narvestad, den agorafobiske Linda Johansen og den finske pirattaxisjåføren Piirka Kellivoite Kollonemi.

Serien ble fulgt opp av nye sesonger i 2006 og 2008, samt dvd-utgivelsen Jul i Borettslaget (2002) og kortfilmen Narvestad tar ferie (2017).

Etter Borettslaget

Stoltenberg har siden kommet opp med nye figurer og TV-serier, men slet i noen år med å matche populariteten til Borettslaget. Verken Hundehjørnet (2004) eller Småbyliv (2011) oppnådde samme suksess, men han fant igjen publikum i tre av fire sesonger av humorprogrammet Underholdningsavdelingen (2013–2016). Her delte Stoltenberg skjermen med folk som Herborg Kråkevik, Bjarte Tjøstheim og Martin Beyer-Olsen.

I 2017 og 2018 laget Stoltenberg serien Hytteliv, der han samarbeidet med den fremadstormende skuespilleren Herman Flesvig, som hadde Stoltenberg som forbilde.

Stoltenberg har også hatt et knippe roller i flere spillefilmer, i hovedsak i de animerte Madagaskar- og Pelle Politibil-seriene. Han har også roller i Trolljegeren (2010), julekalenderen Julekongen (2012) og komiserien Side om side (2014).

Som følge av Borettslaget mottok Stoltenberg i 2002 Amanda-prisen som beste mannlige skuespiller, samt fire priser under Gullruten samme år: beste mannlige TV-skuespiller, årets nyskaper, beste humorprogram og folkets TV-favoritt.

Han ble tildelt Wenche Foss' ærespris i 2019.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg