Faktaboks

Robert Moffat
Uttale
mˈåfət
Født
1795
Død
1883
Robert Moffat
Maleri av et bilde fra 1. april 1843.
Av .

Robert Moffat var en skotsk misjonær og en pioner for evangelisk misjon i Sør-Afrika. Han ble sendt ut som misjonær for London Missionary Society i 1816. Moffat arbeidet i Sør-Afrika i 50 år. Hans misjonsarbeid var viktige for at den britiske misjonæren David Livingstone og den norske misjonæren Hans Paludan Smith Schreuder som startet sitt misjonsarbeid i området. David Livingstone giftet seg med hans datter Mary. En av sønnene tok over for faren som misjonær, men gikk senere inn som tjenestemann i koloniadministrasjonen. Et barnebarn ble senere statsminister i kolonien Sør-Rhodesia.

Robert Moffats virksomhet er et eksempel på misjonsvirksomhet som etter hvert ble oppfattet som en del av kolonimaktens virksomhet. Sønnen og barnebarnets karriere illustrerer hvordan misjonsarbeidet kvalifiserte til arbeid innen den britiske koloniadministrasjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Simensen, Jarle (1986). Norwegian missions in African history: Vol. 1 : South Africa 1845-1906. Oslo: Norwegian University Press.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg