Faktaboks

Rebecca Solnit
Født
24. juni 1961, Bridgeport, Connecticut, USA
Forfatterportrett

Rebecca Solnit er en amerikansk forfatter, aktivist og journalist. Hun har blitt tildelt flere priser, som National Book Critics Circle Award.

Bakgrunn

Solnit ble født i Bridgeport, Connecticut, men vokste opp i Novato, California. Hun har en mastergrad i journalistikk fra University of California, Berkeley i 1984, og har skrevet for en rekke ulike publikasjoner, som The Guardian, Harper's, Los Angeles Times og London Review of Books. Solnit bor idag i San Fransisco.

Forfatterskap

Omslagsportrett
Pelikanen.
Lisens: CC BY 2.0

Rebecca Solnit er en allsidig essayist, som har forfattet tekster om alt fra kunsten å gå seg vill til klimaendringer og morens Alzheimers. Blant temaene Solnit er opptatt av er trakassering og undertrykkelse de mest gjennomgående, og hun fremviser et sterkt fokus på hvordan språket og fortellingen ikke alltid makter å fange virkeligheten.

Et av Solnits hovedverk er Hope in the Dark fra 2009, hvor hun argumenterer for at selv de kampene som kan virke håpløse, aldri er tapt. Historiske endringer, sier Solnit, kommer alltid fra mørket, og hun minner om at håpet er en omfavnelse av det vi ennå ikke vet.

Solnit slo gjennom med essayet "Men explain things to me" (2014, norsk: "Menn forklarer meg ting"), hvor hun formulerer begrepet "mansplaining", som viser til den nedlatende og selvhøytidelige måten enkelte menn forklarer nesten ethvert tema, uansett hvor mye eller lite kunnskap de sitter på. Solnit viser hvordan dette fenomenet representerer den ene delen av et spektrum hvor man i den andre finner det seksuelle overgrepet. Ved å ta tak i dette begrepet makter Solnit å gå dypere ned i de kvinnefiendtlige strukturene som preger samtidskulturen og peke på andre, og mer alvorlige, former for maktutøvelse, som campusvoldtekter og unge kvinner som forsvinner i Mexico.

I 2017 kom essaysamlingen The Mother of All Questions, hvor Solnit nok en gang undersøker sammenhengen mellom makt og fortielse og viser hvordan både menn og kvinner kan undertrykkes til taushet. Lignende tema tas opp i memoarene Recollections of My Nonexistence (2020). Her møter vi en forfatter som med utgangspunkt i eget liv reflekterer rundt det rommet kvinner har å manøvrere i, og mulighetene for å utforme sin egen litterære stemme i verden. Boken representerer også kulturhistorien til California fra 1980-tallet og frem til idag.

Sakprosaboken Orwell's Roses (2021) handler om den engelske forfatteren og sosialisten George Orwells forhold til hagearbeid. Solnit viser hvordan hagearbeid ikke nødvendigvis handler om nytte eller adspredelse, men om å ha en direkte forbindelse til virkeligheten og å høre hjemme i sin egen hverdag.

Sammen med Thelma Young Lutunatabua driver Solnit prosjektet Not Too Late, som også er tittel på en samling tekster fra 2021, som fokuserer på nyheter om fremskritt i klimaforskningen.

Oversettelser til norsk

  • Alle spørsmåls mor (essays, 2017)
  • Menn forklarer meg ting (essays, 2017)
  • Å gå seg vill: En felthåndbok (essays, 2018)

Utvalgte utgivelser

  • Wanderlust: A History of Walking (essays, 2001)
  • River of Shadows: Eadweard Muybridge and the Technological Wild West (essays, 2004)
  • A Field Guide to Getting Lost (essays, 2005)
  • The Faraway Nearby (essays, 2013)
  • Hope in the Dark: Untold Stories, Wild Possibilities (essays, 2016)
  • The Mother of All Questions (essays, 2017)
  • Whose Story Is This? (essays, 2019)
  • Recollections of My Non-existence (memoar, 2020)
  • Orwell's Roses (sakprosa, 2021)
  • Not Too Late: Changing the Climate Story from Despair to Possibility (med Thelma Young Lutunatabua, essays og intervju, 2023)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg