Faktaboks

Rashi

Rabbi Shlomo ben Jitzhak

Født
1040
Død
1105

Rashi, jødisk bibelkommentator og talmudlærd. Navnet Rashi er et akronym for rabbi Shlomo ben Jitzhak. Hans akademi, jeshiva, i Troyes i Frankrike ble et europeisk sentrum for studier av den jødiske loven, halakha.

Rashi er kjent for sine klare og presise tolkninger av både Tanakh og Talmud. Han benyttet flere metoder, både direkte tolkning av teksten og utlegning av tekstens dypere mening. Den første hebraiske boken som ble trykt, en jødisk bibel (i Regio 1475), var utstyrt med Rashis kommentarer i margen. Kommentarene ble trykt med en spesiell hebraisk skrifttype, som senere er blitt hetende rashiskrift. Mange trykte utgaver av Tanakh har fremdeles Rashis kommentarer i margen, det samme har alle standardiserte utgaver av den babylonske Talmud.

Hans mannlige etterkommere (barnebarn og oldebarn) og elever fortsatte å tolke Talmud, basert på Rashis kommentarer, men ikke alltid i overensstemmelse med hans syn. Dette materialet kalles tosafot, (tilleggene), og utøverne kalles tosafister. Deres metoder ble etter hvert rådende ved de jødiske akademiene i Frankrike og Tyskland. Også mange av tosafistenes tolkninger har fått sin plass i Talmud.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg