Faktaboks

Puerto Rico-gropen
Uttale
puˈerto rˈico-gropen

Puerto Rico-gropen er en dyphavsgrop i det nordvestlige Atlanterhavet som ligger nord for Puerto Rico og Antillene. Vest i gropen ligger Milwaukeedypet, som med et dyp på 8 380 meter er det dypeste punktet i Atlanterhavet. Gropen strekker seg fra den nordøstlige spissen av Den dominikanske republikk i vest til De små Antiller i øst og er omtrent 1750 kilometer lang.

Gropen ligger mellom to jordplater, den karibiske og den nordamerikanske. Her beveger den karibiske platen seg østover mens den nordamerikanske platen beveger seg vestover. Relativt til den nordamerikanske platen beveger den karibiske seg østover med en hastighet på to centimeter årlig. I tillegg til den parallelle bevegelsen, forekommer det også subduksjon øst i gropen, hvor den nordamerikanske platen dykker under den karibiske platen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg