Pigouskatt, skatt eller avgift som tar sikte på å oppheve eksterne virkninger knyttet til konsumet eller produksjonen av en vare.

Dersom produksjonen eller konsumet av en vare har eksterne virkninger, vil ikke markedstilpasningen for denne varen være Pareto-optimal.

Et eksempel er luftforurensning knyttet til produksjonen av en vare, som har kostnader for alle som bor i nærheten. Dersom produsenten ikke trenger å betale for denne kostnaden vil det bli produsert mer av varen enn det som er samfunnsøkonomisk optimalt. Luftforurensningens eksterne virkning gjør at den kostnaden for produsenten er lavere enn den samfunnsøkonomiske kostnaden.

En Pigouskatt tar sikte på å korrigere for slike eksterne virkninger ved at produsenten blir nødt til å internalisere disse kostnadene: Ved å pålegge en skatt på den forurensende varen, vil samfunnsøkonomisk og privat lønnsomhet igjen være like. Fordi bedriften nå skattlegges, vil produksjonen reduseres til det samfunnsøkonomisk optimale nivået.

Det er i praksis svært vanskelig å vite hvor store de eksterne virkningene er, og dermed vanskelig å fastsette den riktige Pigouskatten som vil korrigere den eksterne virkningen.

Pigouskatter er et eksempel på en effektivitetsfremmende skatt som ikke gir dødvektstap.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.