Faktaboks

Pernette Du Guillet
Uttale
dygijˈɛ
Født
1518
Død
1545
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Byste av Pernette du Guillet av Jean-Louis Pivot (1898).
Byste av Pernette du Guillet av Jean-Louis Pivot (1898).

Pernette Du Guillet var en fransk forfatter, en av de mest betydelige kvinnelige lyrikere i renessansen. Hun hørte til diktermiljøet i Lyon, som var sentrum for renessanseplatonismen i Frankrike.

Diktsamlingen Rymes de gentile et vertueuse dame D. Pernette Du Guillet Lyonnoise ble utgitt i Lyon i 1545. Den inneholder sytti dikt. I sine dikt forener Pernette Du Guillet en sterkt intellektualistisk holdning til kjærligheten med spontane, friske følelsesuttrykk. Mange av diktene hennes ble skrevet til musikk.

Hun var elev av Maurice Scève, som var lederen for diktergruppen i Lyon, og det har blitt spekulert i om de hadde en romantisk relasjon i tillegg til den profesjonelle. Flere har hevdet at Du Guillet inspirerte Scève da han skrev sitt hovedverk Délie fra 1544. Hun levde også samtidig med den største kvinnelige forfatteren fra Lyon, Louise Labé.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg