Per Pettersen

Faktaboks

Per Pettersen
Født
6. juli 1946, Oslo
FØRST UTE: Per Pettersen var den første fast ansatte treneren for kvinnelandslaget. Han spilte selv 35 landskamper og var kaptein i åtte kamper.
Per Pettersen
Av .
Det norske landslaget foran kampen mot Danmark i 1971. Foran fra venstre Tor Spydevold, Tom Jacobsen, Ola Dybwad-Olsen, Jan Fuglset og Kjetil Hasund. Bak fra venstre Anbjørn Ekeland, Trond Pedersen, Sigbjørn Slinning, Tore Børrehaug, Per Pettersen og keeperen Geir Karlsen.

Artikkelstart

Per Pettersen er en tidligere norsk landslagspiller i fotball, som også var Norges første landslagstrener for kvinnelandslaget. I 1973 ble han kåret til Årets spiller av VG.

Karriere

Som ung var Pettersen et talent i flere idretter. Han spilte ishockey og fotball i Frigg, og fra han var 13 til 17 år spilte han også håndball i Oslo-klubben Fredensborg. Til slutt valgte han å satse på fotball, der han var svært anvendelig. På klubblaget startet han som angriper, men inntok etter hvert midtstopperrollen, der han opptrådte i playmaker- eller liberorollen, med både defensive oppgaver når laget forsvarte seg og offensive når laget angrep. På landslaget spilte han ofte back.

Blant hans viktigste egenskaper på banen var et godt fotballhode, taktisk og teknisk klokskap og sikker plasserings- og pasningsevne. Han var også den typen spiller som ble betegnet som en «gentleman» på banen.

Etter karrieren ble han trener og trente i flere perioder Frigg, blant annet sammen med Egil «Drillo» Olsen. Begge var av den nye typen trenere som både hadde en teoretisk og praktisk tilnærming til fotball via studier på Norges Idrettshøgskole.

I 1978 ble han den første treneren for det norske kvinnelandslaget.

Meritter

Meritter på klubblaget: Pettersen vant aldri noe mesterskap, men spilte cupfinalen mot Skeid i 1965, der Frigg etter to uavgjorte finalekamper til slutt tapte 1–2 i den tredje.

Meritter som spiller: Pettersen ble i 1973 kåret til Årets spiller i VG, og i 1971 og 1973 kåret til Årets forsvarsspiller. Han ble i 1994 utnevnt til æresmedlem i Frigg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg