Per Pettersen er en tidligere norsk landslagspiller i fotball, som også var Norges første landslagstrener for kvinnelandslaget. I 1973 ble han kåret til Årets spiller av VG.

  • Antall landskamper: 35
  • Antall mål: 1
  • Klubber som spiller: Frigg (fotball og ishockey), Fredensborg (håndball) og Ready (oldboys-fotball)
  • Klubber og landslag som trener: Frigg (1972–74 og 1979 sammen med Egil «Drillo» Olsen, 1986–87 sammen med Erik Foss), kvinnelandslaget (1978–82) og Stabæk (1983–84)

Som ung var Pettersen et talent i flere idretter. Han spilte ishockey og fotball i Frigg, og fra han var 13 til 17 år spilte han også håndball i Oslo-klubben Fredensborg. Til slutt valgte han å satse på fotball, der han var svært anvendelig. På klubblaget startet han som angriper, men inntok etter hvert midtstopperrollen, der han opptrådte i playmaker- eller liberorollen, med både defensive oppgaver når laget forsvarte seg og offensive når laget angrep. På landslaget spilte han ofte back.

Blant hans viktigste egenskaper på banen var et godt fotballhode, taktisk og teknisk klokskap og sikker plasserings- og pasningsevne. Han var også den typen spiller som ble betegnet som en «gentleman» på banen.

Etter karrieren ble han trener og trente i flere perioder Frigg, blant annet sammen med Egil «Drillo» Olsen. Begge var av den nye typen trenere som både hadde en teoretisk og praktisk tilnærming til fotball via studier på Norges Idrettshøgskole.

I 1978 ble han den første treneren for det norske kvinnelandslaget.

Meritter på klubblaget: Pettersen vant aldri noe mesterskap, men spilte cupfinalen mot Skeid i 1965, der Frigg etter to uavgjorte finalekamper til slutt tapte 1–2 i den tredje.

Meritter som spiller: Pettersen ble i 1973 kåret til Årets spiller i VG, og i 1971 og 1973 kåret til Årets forsvarsspiller. Han ble i 1994 utnevnt til æresmedlem i Frigg.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.