Peberholm
Peberholm sett fra et av brutårnene, med København i bakgrunnen.
Lisens: CC BY 2.0

Peberholm i Danmark er en kunstig anlagt øy sør for Saltholm, og ble anlagt i 1995–1996 for bruk i Øresundforbindelsen mellom Amager og Skåne. Øya tilhører Tårnby kommune i Region Hovedstaden.

Peberholm knytter sammen Øresundstunnelen med Øresundsbroen, og ble anlagt dels ved hjelp av overskuddsmateriale fra byggingen, og dels av materiale fra sjøbunnen. Peberholm er 4 kilometer lang og 400 meter bred, og overgangen mellom det danske og det svenske tog- og signalsystemet skjer her. Av sikkerhetsmessige årsaker er Peberholm forbudt område for uvedkommende.

Peberholm er også et eksperiment ettersom alle planter har kommet dit ved naturlig frøspredning, og alle fugler har funnet veien på egen hånd. Et antall harer har utvandret over isen fra Saltholm, ellers finnes det omkring 500 plantearter og 25 fuglearter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg