Pat Buchanan

Faktaboks

Pat Buchanan
Patrick Joseph Buchanan
Uttale
bjukˈænən
Født
2. november 1938, Washington, D.C., USA
Pat Buchanan (til høyre) sammen med Ronald Reagan i 1982.
Av .

Artikkelstart

Pat Buchanan, amerikansk politiker og journalist. Han var personlig sekretær for president Richard Nixon fra 1966 til 1974, kommunikasjonssjef for president Ronald Reagan fra 1985 til 1987, og senere politisk kommentator.

Som politiker var Buchanan opprinnelig medlem av Det republikanske partiet, og representerte i 1990-årene en del av høyrefløyen i dette partiet som stod for proteksjonisme, skepsis mot det «korrupte» politiske systemet og sterk motstand mot abort. Buchanan forsøkte å bli republikansk presidentkandidat i 1992 og 1996, og ved enkelte primærvalg hadde han over en tredjedel av de republikanske stemmene.

Ved presidentvalget i 2000 forlot han republikanerne og ble valgt til kandidat for Reformpartiet. Nominasjonen av den erkekonservative Buchanan førte til en splittelse i partiet, der en del av de liberale brøt ut. Ved presidentvalget fikk Buchanan bare 0,4 prosent av stemmene. Buchanan har siden ytret støtte til republikanske presidentkandidater.

Etter 2000 har Buchanan i hovedsak deltatt i offentligheten som politisk kommentator i store nyhetskanaler som MSNBC og Fox News.

Buchanan har blant annet utgitt The Great Betrayal (1998) og A Republic – Not an Empire (1999).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg