Pareto-prinsippet, prinsipp for velferdssammenligninger utformet av Vilfredo Pareto. Det går ut på at en situasjon er å foretrekke fremfor en annen hvis minst én person er på et høyere velferdsnivå, og ingen på et lavere.

Faktaboks

Uttale
parˈeto-prinsippet

Pareto-prinsippet gjør det mulig i visse tilfeller å velge mellom to situasjoner uten å summere velferden for forskjellige personer. Ved hjelp av Pareto-prinsippet kan man fastlegge et sett av alternativer som er Pareto-optimale, det vil si har den egenskap at man ikke i noen av dem kan forbedre situasjonen for én person uten å gjøre den dårligere for en annen.

Mellom de Pareto-optimale situasjoner kan man altså ikke treffe et valg ved hjelp av Pareto-prinsippet.

Pareto-prinsippet spiller en sentral rolle i moderne velferdsøkonomiske diskusjoner, og brukes også innenfor samfunnsvitenskapelig spillteori.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (5)

skrev Arild Bergh

Det er godt mulig jeg tar helt feil her, men på engelsk er "Pareto-prinsippet" regelen som sier at 80% av effekten kommer fra 20% av grunnene. Beskrivelsen her er helt lik "Pareto-optimalitet" artikkelen i SNL, (og er korrekt for det begrepet), er det blitt blandet sammen?

svarte Johannes Idsø

Det må jeg se nærmere på. (Jeg er uvitende om henvisningen til engelsk) Mange takk for innspillet. Jeg vil se nærmere på det eller har du noen gode referanser?HelsingJohannes Idsø

skrev Arild Bergh

Vel, ikke en enkel referense (tror jeg plukket det opp fra Alan Brymans "Social Research Methods" bøker eller SPSS. Her finnes det mange referanser:https://www.google.no/search?q=pareto+principlePå Scholar er det også mange academiske artikler som referer det...

svarte Johannes Idsø

Jeg ser at i Wikipedia så er det rett som du sier, men i boka Microeconomics, Perloff, 6. utg. Pearson 2012, så omtales Pareto prinsippet på samme måte som SNL. Så kan det være en internasjonal sammenblanding av begrepene? Jeg må undersøke litt mer før vi skriver om artikkelen. Takk for gode tips mht. til referanse.

skrev David A. Tørre

Jeg lurer på det samme som Arild Bergh opprinnelig spurte om.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg