Pareto-prinsippet, prinsipp for velferdssammenligninger utformet av Vilfredo Pareto. Det går ut på at en situasjon er å foretrekke fremfor en annen hvis minst én person er på et høyere velferdsnivå, og ingen på et lavere.

Pareto-prinsippet gjør det mulig i visse tilfeller å velge mellom to situasjoner uten å summere velferden for forskjellige personer. Ved hjelp av Pareto-prinsippet kan man fastlegge et sett av alternativer som er Pareto-optimale, det vil si har den egenskap at man ikke i noen av dem kan forbedre situasjonen for én person uten å gjøre den dårligere for en annen.

Mellom de Pareto-optimale situasjoner kan man altså ikke treffe et valg ved hjelp av Pareto-prinsippet.

Pareto-prinsippet spiller en sentral rolle i moderne velferdsøkonomiske diskusjoner, og brukes også innenfor samfunnsvitenskapelig spillteori.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

1. november 2012 skrev Arild Bergh

Det er godt mulig jeg tar helt feil her, men på engelsk er "Pareto-prinsippet" regelen som sier at 80% av effekten kommer fra 20% av grunnene. Beskrivelsen her er helt lik "Pareto-optimalitet" artikkelen i SNL, (og er korrekt for det begrepet), er det blitt blandet sammen?

1. november 2012 svarte Johannes Idsø

Det må jeg se nærmere på. (Jeg er uvitende om henvisningen til engelsk) Mange takk for innspillet. Jeg vil se nærmere på det eller har du noen gode referanser?

Helsing

Johannes Idsø

1. november 2012 skrev Arild Bergh

Vel, ikke en enkel referense (tror jeg plukket det opp fra Alan Brymans "Social Research Methods" bøker eller SPSS. Her finnes det mange referanser:

https://www.google.no/search?q=pareto+principlePå Scholar er det også mange academiske artikler som referer det...

1. november 2012 svarte Johannes Idsø

Jeg ser at i Wikipedia så er det rett som du sier, men i boka Microeconomics, Perloff, 6. utg. Pearson 2012, så omtales Pareto prinsippet på samme måte som SNL. Så kan det være en internasjonal sammenblanding av begrepene? Jeg må undersøke litt mer før vi skriver om artikkelen. Takk for gode tips mht. til referanse.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.