Effektiv ressursutnyttelse er en tilstand hvor det ikke er mulig å øke produksjonen av ett gode uten at produksjonen av minst ett annet gode blir redusert.

Det betyr at det ikke finnes ledige ressurser og man har eliminert sløsing. I tillegg er det heller ikke mulig å øke nytten eller velferden til noen konsumenter uten at nytten eller velferden til andre konsumenter blir redusert. Effektiv ressursutnyttelse innebærer med andre ord Pareto-optimalitet både i produksjonen og i konsumet.

I det offentliges styring av økonomien er effektiv ressursutnyttelse en av mange målsettinger.

Begrepet effektiv ressursutnyttelse slik det brukes i samfunnsøkonomien, har ikke noe med rettferdig fordeling å gjøre: En kan for eksempel godt ha en tilstand som innebærer effektiv ressursutnyttelse samtidig som det er store forskjeller på rike og fattige i samfunnet, noe som enkelte vil betrakte som urettferdig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg