Purex

Skisse som viser hvordan plutonium og uran skilles ut fra brukt kjernebrensel.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

PUREX er en kjemisk metode for opparbeiding av brukt kjernebrensel, og er et engelsk akronym for Plutonium Uranium Redox Extraction. PUREX er den dominerende metoden for å separere ut plutonium og uran og samtidig ta hånd om øvrige actinider og fisjonsprodukter. Prosessen skjer gjennom en såkalt væske/væske-ekstrahering og påfølgende ioneutveksling.

Det brukte brenselet, som denne metoden brukes på, inneholder tunge atomer sammen med en mindre mengde med lettere atomer, de såkalte fisjonsproduktene. Disse kan ikke brukes videre i det opparbeidede brenslet. De tunge elementene, actinidene, består hovedsakelig av det opprinnelige brenslet 238U og andre isotoper av uran. I tillegg forekommer mindre mengder av andre actinider, i hovedsak plutonium 239Pu, som er transmuterte isotoper gjennom nøytroninnfanging. Siden metoden også kan brukes til gjenvinning av materiale egnet for kjernevåpen, for eksempel plutonium, blir bruk av prosessen gjenstand for nøye overvåking.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg