Faktaboks

Olof Rudbeck

Olaus Rudbeck

Født
12. desember 1630
Død
17. september 1702
Olof Rudbeck
Olof Rudbeck d.e. Portrett fra 1687, trolig malt av Caspar Kenckel.
Av /Nationalmuseum.
Lisens: CC PDM

Olof Rudbeck var en svensk polyhistor, en av de første til å beskrive lymfesystemet hos mennesker og opphavsmannen til en teori om at Sverige var det Atlantis som var beskrevet av Platon.

Han var professor i Uppsala fra 1660 til -91. Her underviste han i medisin, men han var virksom også på mange andre områder, blant annet innenfor botanikk og arkeologi.

I 1650-årene lå han i en strid med Thomas Bartholin d.e. i København om hvem som hadde vært først ute med å beskrive lymfesystemet hos mennesker.

Rudbeck er særlig kjent for sitt plansjeverk Campus Elysii eller Glysis wald i 12 foliobind (de to første utgitt 1701–02).

I 1679–1702 utgav han Atlantica, som var en patriotisk lovprisning av svensk fortid, basert på teorien om at svensk var verdens urspråk, og Sverige Platons Atlantis og bosted for antikkens guder.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Eriksson, Gunnar. (2002). Rudbeck 1630-1702 : liv, lärdom, dröm i barockens Sverige

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg