Faktaboks

Oliver Heaviside
Uttale
hˈevisaid
Født
1850
Død
1925
Oliver Heaviside
Oliver Heaviside

Oliver Heaviside var en britisk fysiker og matematiker som er kjent for sine bidrag innenfor matematikk og elektromagnetisme.

Heaviside utarbeidet teorien for rettlinjet bevegelse av en elektrisk partikkel. Han innførte også en metode for å løse differensiallikninger kalt operatormetoden. I tillegg er Heaviside kjent for å ha utviklet transmisjonlinjeteorien. Denne teorien gjorde det mulig å sende telefonsignaler over lengre avstander enn tidligere.

Heaviside-laget

Heaviside foreslo at det eksisterer et strømledende sjikt i atmosfæren. Dette sjiktet ble derfor kalt Heaviside-laget, eller Kennely-Heaviside-laget ettersom fysikeren Arthur Edwin Kennely kom med en tilsvarende teori kort tid før Heaviside. I dag kalles dette laget E-laget og er en del av ionosfæren.

Liv og virke

Heaviside var ansatt i Great Northern Telegraph Company i Newcastle. Han mistet gradvis hørselen og sluttet derfor å jobbe for selskapet i 1874. Heaviside levde resten av sitt liv i Devonshire der han spesielt arbeidet med teoretiske studier av elektromagnetisme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg