Hans Normann Dahl, norsk prisbelønt avistegner, illustratør, grafiker og maler, særlig kjent for sine frodige og fargerike bilder i karikert, figurativ stil. Han ble utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og ved Kunstakademiet i Warszawa.

I 1957 debuterte han på Høstutstillingen og har siden hatt flere separatutstillinger i Norge og i utlandet. Kunsten hans er innkjøpt av blant annet Nasjonalgalleriet/Nasjonalmuseet, Bergen Kunstmuseum, Statens Museum for Kunst i København, Riksgalleriet og Montreal bys faste samling og i Nasjonalmuseet i Warszawa. Han har flere ganger mottatt Statens kunstnerstipend.

Han har illustrert en rekke bøker og også utgitt sine egne bøker, som Det var en gang en folkeavstemning (sammen med Bjørn Bjørnsen, 1973) og Med lettøl til Luxor: en værebok i tegning (1988). I tillegg har han tegnet for flere aviser, som Dagbladet. Under EF-striden 1970–72 ble han kjent over hele landet for sine treffende politiske karikaturer til fremme for Nei-siden.

To ganger, 1965 og 1969, vant han førstepris ved den internasjonale karikaturutstillingen i Montreal. I 1971 fikk han Bildebokprisen, og i 1999 mottok han den høythengende Bokkunstprisen.

Ved siden av sitt kunstneriske virke har han undervist i tegning og illustrasjon ved Statens håndverks- og kunstindustriskole, Arkitekthøgskolen i Oslo og Statens Kunstakademi. I 1995 var med og startet Olav Mosebekks tegneskole. Han har dessuten vært aktiv i Tegnerforbundet, både som formann (1966–67) og som redaktør for tidsskriftet Numer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.