Faktaboks

Hans Normann Dahl
Født
7. oktober 1937, Lørenskog
Død
29. januar 2019, Røyse, Hole
Virke
Maler og grafiker
Familie

Foreldre: Hans Kristian Dahl og hustru Sigrid.

Hans Normann Dahl

Foto fra 1980-årene

Hans Normann Dahl
Av /NTB Scanpix ※.

Hans Normann Dahl var en norsk avistegner, illustratør, grafiker og maler, kjent for sine frodige og fargerike bilder i karikert, figurativ stil. Han vant norske og internasjonale priser og er innkjøpt av flere museer og samlinger. Dahl illustrerte en rekke bøker, som for eksempel Snekker Andersen og julenissen av Alf Prøysen fra 1971. Han var både en engasjert tegnelærer og samfunnsdebattant og leverte kommentartegninger til Dagbladet på 1970- og 1980-tallet.

Allsidig billedkunstner

Forside til boka Snekker Andersen og julenissen av Alf Prøysen

Hans Normann Dahl er kjent for sine illustrasjoner til juleklassikeren om Snekker Andersen som møtte Nissefar og dro på besøk for å skape jul hos nissefamilien. Boka Snekker Andersen og julenissen av Alf Prøysen ble første gang utgitt i 1971. Dette omslaget er fra fjerde utgave, utgitt 2000 på Gyldendal.

Av /Gyldendal .

Han ble utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i 1952–1957 og ved Kunstakademiet i Warszawa i 1965–1966.

I 1957 debuterte han på Høstutstillingen og hadde siden flere separatutstillinger i Norge og i utlandet. Han illustrerte en rekke bøker for voksne og barn og ga også ut sine egne, som Det var en gang en folkeavstemning (sammen med Bjørn Bjørnsen) i 1973 og Med lettøl til Luxor: en værebok i tegning i 1988.

I tillegg har han tegnet for flere aviser, som for eksempel Dagbladet. Under EF-striden i 1970–1972 ble han kjent over hele landet for sine treffende politiske karikaturer til fremme for nei-siden.

Priser og innkjøp

Han vant førstepris ved den internasjonale karikaturutstillingen i Montreal to ganger, i 1965 og 1969. I 1971 fikk han Bildebokprisen, og i 1999 mottok han den høythengende Bokkunstprisen.

Bildene hans er innkjøpt av blant annet Nasjonalmuseet, Bergen Kunstmuseum, Statens Museum for Kunst i København, Riksgalleriet, Montreal bys faste samling og Nasjonalmuseet i Warszawa. Han mottok Statens kunstnerstipend flere ganger.

Tegnelærer og aktiv innen tegnefeltet

Ved siden av sitt kunstneriske virke underviste han i tegning og illustrasjon ved Statens håndverks- og kunstindustriskole, Arkitekthøgskolen i Oslo og Statens Kunstakademi. I 1995 var han med og startet Olav Mosebekks tegneskole. Han var dessuten aktiv i Tegnerforbundet, både som formann i 1966–1967 og som redaktør for tidsskriftet Numer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Rogan, Bjarne (red). (2017). Hans Normann Dahl: Fortelleren. Oslo. Pax Forlag.

Faktaboks

Hans Normann Dahl

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg