Olav Espegren

Faktaboks

Olav Espegren
Født
1879
Død
1948

Olav Espegren var en pioner i norsk luthersk misjon i Kina. Han arbeidet som misjonær i Kina fra 1902 til 1944 og fikk to sønner, Finn Espegren og Agnar Espegren, som ble misjonærer.

Olav Espegren fungerte som leder av Nanyang misjonsstasjon i Henan og var i perioder leder av Misjonssambandets arbeid i Kina. Under urolighetene i 1927 var han tilsynsmann for misjonsfeltet. Det var en svært vanskelig tid med stor lovløshet og fiendtlighet mot utlendinger. Han og andre misjonærer måtte evakuere fra Kina i 1944, men kom først hjem til Norge i 1946. Da han kom hjem, var han så svekket av sykdom at han måtte bæres.

I misjonsbevegelsen blir Oav Espegren regnet som en viktig pioner. Sønnene, som også ble misjonærer, fremhevet farens arbeid.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Barnett, Suzanne Wilson og Fairbank, John King (1985). Christianity in China: early Protestant missionary writings. Cambridge, Mass.; Harvard University Press.
  • Kvalvik, Dag Thomas (2009). Norske misjonærers bilder av Kina 1902–1938. Mastergradsoppgave i historie. Bergen: Universitet i Bergen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg