Faktaboks

Olav Espegren
Født
1879
Død
1948

Olav Espegren var en pioner i norsk luthersk misjon i Kina. Han arbeidet som misjonær i Kina fra 1902 til 1944 og fikk to sønner, Finn Espegren og Agnar Espegren, som ble misjonærer.

Olav Espegren fungerte som leder av Nanyang misjonsstasjon i Henan og var i perioder leder av Misjonssambandets arbeid i Kina. Under urolighetene i 1927 var han tilsynsmann for misjonsfeltet. Det var en svært vanskelig tid med stor lovløshet og fiendtlighet mot utlendinger. Han og andre misjonærer måtte evakuere fra Kina i 1944, men kom først hjem til Norge i 1946. Da han kom hjem, var han så svekket av sykdom at han måtte bæres.

I misjonsbevegelsen blir Oav Espegren regnet som en viktig pioner. Sønnene, som også ble misjonærer, fremhevet farens arbeid.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Barnett, Suzanne Wilson og Fairbank, John King (1985). Christianity in China: early Protestant missionary writings. Cambridge, Mass.; Harvard University Press.
  • Kvalvik, Dag Thomas (2009). Norske misjonærers bilder av Kina 1902–1938. Mastergradsoppgave i historie. Bergen: Universitet i Bergen.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg