Faktaboks

Finn Espegren
Født
1. februar 1918
Død
26. november 2001

Finn Espegren var en norsk misjonær. Han ble født i Kina som sønn til misjonæren Olav Espegren. Sammen med sin bror Agnar Espegren ble han utdannet som misjonær på Misjonssambandets skole på Fjellhaug. Siden han snakket kinesisk var, planen at han skulle ha reist ut som misjonær til Mandsjuria i Kina i 1946. Borgerkrigen i Kina og den kommunistiske maktovertagelsen førte til at dette ikke ble mulig, og han ble derfor sendt ut som misjonær til den britiske kolonien Tanganyika som i dag er Tanzania.

Arbeidet i Tanzania

Fra 1950 og frem til 1984 arbeidet han for Norsk luthersk misjonssamband i Tanzania. Landet hadde frem til første verdenskrig vært en tysk koloni, og det var helt fram til utbruddet av andre verdenskrig en tysk immigrantbefolkning og tysk protestantisk misjon i landet. Misjonssambandet tok til en viss grad over dette arbeidet og utviklet det videre med utbygging av skoler og helse- og sosiale tiltak. Espegren ble en av pioner i det norsk misjonsarbeidet. Han fortsatte å reise for Misjonssambandet etter at han gikk av for aldersgrensen i 1984.

Det lutherske verdensforbunds generalforsamling i 1977

Tanganyika ble selvstendig i 1961. Landet tok en sosialistisk retning og ble sentralt for den pan-afrikanske bevegelsen. Det lutherske verdensforbund holdt sin sjette generalforsamling i landet i 1977, og Tanzania ble et sentralt land for den afrikanske utviklingen. Mange av de nye afrikanske lederne var utdannet ved skoler drevet av misjonen. Finn Espegren var en av flere misjonærer som på den måten fikk en rolle for samfunnsutviklingen i landet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Aavik, Asbjørn (1952). Kampen om grenser: Tanganyika og kristen misjon. Misjonskurset pr. brev Fjellhaug Skoler. Oslo: Gry forlag
  • Bjørnsvik, Torunn Elisabeth (2005). Hvilken rolle spiller Norsk Luthersk Misjonssamband i den kulturelle globaliseringsprosessen i Tanzania?: en studie av utviklingshjelpens kulturelle og religiøse påvirkningskraft. Hovedoppgave i religionsvitenskap – Universitetet i Bergen. Bergen: Universitet i Bergen.
  • Espegren, Astrid (2003). Løftene holder: misjonærliv i Tanzania. Oslo: Lunde,
  • Hunnestad, Steinar (196?). Seier ved grensene: gløtt fra norsk misjon i Tanzania. Oslo: Lunde.
  • Lutheran World Federation Assembly (1977). I Kristus: Det lutherske verdensforbunds 6. generalforsamling, Dar-es-Salaam, Tanzania juni 1977. Oslo: Kirkens informasjonstjeneste
  • Mtaita, Leonard A. (1998). The wandering shepherds and the good shepherd : contextualization as the way of doing mission with the Maasai in the Evangelical Lutheran Church in Tanzania Pare Diocese, Erlangen: Erlanger Verlag für Mission und Ökumene.
  • Wright, Marcia (1971). German missions in Tanganyika, 1891-1941: Lutherans and Moravians in the Southern Highlands. Oxford: Clarendon Press.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg