Nye Våler kirke
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Nye Våler kirke er en kirke i Våler kommune i Solør i Innlandet. Kirken hører til Våler sokn i Hamar bispedømme. Den forvaltes av Våler kirkelige fellesråd. Kirken har 350 sitteplasser.

Kirken ble innviet på pinsedagen 24. mai 2015 etter at den gamle kirken (se Våler kirke) brant ned i 2009. Kirken er reist i moderne stil etter tegninger av sivilarkitekt Espen Surnevik, Oslo. Kirken er bygget i stål og ubehandlet malmfuru med innvendig kledning av bjørkfinér.

Orgelet er bygget av Richard Rensch Orgelbau i Tyskland og ble innviet 29. november 2015.

Historikk

Våler kirke fra 1805 brant ned til grunnen i 2009. Politiets etterforskning kom frem til at brannen var påsatt, men ingen ble dømt i saken.

Høsten 2011 ble det utlyst en arkitektkonkurranse for en ny kirke. 239 arkitekter fra 23 nasjoner deltok, noe som er det nest høyeste deltakerantall i en norsk arkitektkonkurranse, etter konkurransen om nytt operabygg i Oslo. En enstemmig jury kåret Surneviks forslag «Én med to av tre» til konkurransens vinner.

Det var strid om kirken skulle bygges der den forrige kirken brant ned eller på en ny tomt rett ved siden av. Kirkestatsråd Rigmor Aaserud ville ikke godta at kirken skulle stå der gamle Våler kirke stod, til tross for at en lokal aksjonsgruppe ivret sterkt for dette. 5. november 2012 vedtok kommunestyret at kirken skulle bygges på ny tomt.

Utmerkelser

Nye Våler kirkes utforming har vært kontroversiell, men kirken har etter ferdigstillelsen mottatt en rekke faglige priser og utmerkelser. Den har fått bred positiv omtale både nasjonalt og internasjonalt. Bygget ble tildelt Statens byggeskikkpris 2016 og kåret til «Årets bygg» i Norge 2015.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg