Noureddine Aba

Faktaboks

Noureddine Aba
Født
1921
Død
1996

Artikkelstart

Noureddine Aba, algerisk forfatter. Han begynte som journalist og dekket blant annet Nürnbergprosessen for algeriske aviser. Erfaringene herfra var med på å utvikle hans humanistiske menneskesyn og hans fredsvilje.

Fredsforkjemperen

Aba er en av de få nordafrikanske forfatterne som har engasjert seg sterkt for palestinernes rettigheter, men han har også skildret jødiske skjebner med stor innlevelse. Aba har mottatt en rekke utmerkelser, blant annet en fredspris innstiftet av den jødiske forfatteren Elie Wiesel. Han opprettet selv en pris som blir gitt til algeriske forfattere med et verdslig og tolerant livssyn.

Lek med språket

Aba utga en rekke diktsamlinger der kjærlighet, savn og lengsel etter fred står sentralt. Men han er mest kjent for sine skuespill; mange av dem er farser med politisk tematikk. Blant hans mest kjente stykker er Tell el Zaatar s'est tu à la tombée du soir (1981, «Det ble stille i Tell el Zaatar da natten falt på») og L'Annonce faite à Marco (1983, «Budskapet til Marco»). Denne tittelen parodierer tittelen på et skuespill av Paul Claudel, og en tilsvarende lek med språket gjenfinner man overalt i Abas forfatterskap. Som eksempel kan nevnes en av hans mest kjente bøker, selvbiografien Le chant perdu au pays retrouvé (1978, «Den tapte sangen fra et gjenfunnet land»), som viser til Marcel Prousts berømte roman. Aba skrev i mange sjangrer og huskes ikke minst for sine underholdende barnebøker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg