Norrmalm

Parti fra Kungsträdgården med magasinet NK i bakgrunnen.
NK
Av /Stockholms stadsmuseum.
Lisens: CC BY 2.0
Kungsgatan.
Sergels torg med Kulturhuset.

Artikkelstart

Norrmalm, sentral del av Stockholm, nord for Mälaren og Gamla stan; danner byens administrative, økonomiske og kulturelle sentrum. Fra 1600-tallet ble Norrmalm gradvis bebygd med adelspaléer og store villaer. Etter at sentralstasjonen ble anlagt her i 1871, er Norrmalm i økende grad blitt det sentrale området for forretninger, kontorer og fornøyelsesliv. Fra 1950 og de påfølgende tiår ble deler av Norrmalm sanert og nyregulert. Norrmalm har i dag en befolkning på ca. 20 000.

Faktaboks

Etymologi
av malm, ‘sandslette, sandås’

På Norrmalm ligger flere av Stockholms eldste kirker, som Klara kyrka og Jakobs kyrka, begge fra slutten av 1500-tallet. Rett overfor slottet ligger Gustav Adolfs torg med monumentalbygningene Kungliga Operan og Arvfurstens palats (nå utenriksdepartementet). Vest for disse ligger en rekke bygninger med regjeringskontorer, blant annet Rosenbad. Nord og øst for operaen ligger parkanleggene Karl XII:s torg og Kungsträdgården, hvor trusselen om å hugge de gamle almetrærne ble forpurret av sterke publikumsreaksjoner i 1970-årene. Øst for Kungsträdgården ligger Berzelii park med Chinateatern og Berns salonger.

Lenger nord og vest er byens forretningssentrum, rundt gjennomfartsårene Hamngatan/Klarabergsgatan, Kungsgatan og Sveavägen. Langs Hamngatan/Klarabergsgatan ligger to av byens største varehus, Nordiska Kompaniet (NK) og Åhléns. Ved Sveavägen ligger Konserthuset, oppført i nyklassisistisk stil i 1924–1926, og de fem høyblokkene i stål, glass og betong som utgjør Hötorgs-City, oppført i 1960-årene. Sveavägen munner ut i Sergels torg, med kolossalfontene og nedgang til T-Centralen (tunnelbanens sentralstasjon). Her ligger også Kulturhus-komplekset, hvor Riksdagen holdt til i 1971–1984, og Riksbanken. Lengst i sørvest er Centralstationen og Cityterminalen (busstasjon).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg