Faktaboks

Nikita Mikhalkov

Nikita Sergejevitsj Mikhalkov

Uttale
mikhalkˈov
Født
21. oktober 1945, Moskva
Nikita Mikhalkov
Nikita Mikhalkov
Av /Pressetjenesten til Russlands president 𝒲.
Lisens: CC BY 4.0

Nikita Mikhalkov er en russisk skuespiller og filmregissør. Han er bror av Andrej Kontsjalovskij.

Mikhalkov begynte som skuespiller sju år gammel, og har som voksen spilt i så vel egne filmer som i brorens Sibiriade (1978). Han spillefilmdebuterte med Alene blant fremmede (1974), en slags «western» henlagt til den russiske borgerkrigen i 1920-årene, og fulgte opp med Anton Tsjekhov-filmatiseringen Avbrutt ballade for mekanisk piano (1977).

Han fikk et gjennombrudd i Vesten med den russisk-italienske Sorte øyne (1987), som også var bygd på Tsjekhov, og som hadde Marcello Mastroianni i hovedrollen. Urga (1991) ble Oscar-nominert og vant Gulløven på filmfestivalen i Venezia.

Med Brent av solen (1994) vant han Oscar-prisen for beste fremmedspråklige film. De to oppfølgerne Brent av solen 2 (2010) og Brent av solen 3 (2011) er noen av Russlands mest påkostede filmer den senere tid, men hadde liten suksess hos publikum og kritikere.

Siden 2010-tallet har Mikhalkov vært en av det russiske kulturlivets nærmeste støttespillere til Vladimir Putin, og står siden desember 2022 på EUs sanksjonsliste.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg