Goth. Kate Beckinsale som den kvinnelige vampyren Selene i Len Wisemans film Underworld (2003), som var sterkt preget av goth-inspirert estetikk.

Egon Endrenyi / Lakeshore Entertainment. Begrenset gjenbruk

Goth, særpreget kles- og musikkstil som opprinnelig sprang ut av punkrocken i Storbritannia og som er sterkt inspirert av viktoriansk romantikk og okkultisme, dessuten av skrekklitteratur og -film. Visuelt karakteriseres stilen av overveiende svarte klær og dramatisk, dyster sminke. Kulturen har etter hvert utviklet seg til å også omfatte mer heavy metal-inspirert musikk, techno og dance. Eksempler på band og artister som i større eller mindre grad knyttes til goth-kulturen er Joy Division, Bauhaus, Siouxsie & The Banshees, The Sisters of Mercy, Christian Death, The Mission, Nine Inch Nails og Marilyn Manson.

Goth-stilen har hatt innflytelse både på motebildet og på litteratur og film. Tittelpersonen i Lise Myhres tegneserie Nemi tilhører et goth-miljø, og Alex Proyas' film The Crow (1994) og Len Wisemans Underworld (2003) er eksempler på filmer med goth-inspirert uttrykk og tematikk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.