goth

Goth. Kate Beckinsale som den kvinnelige vampyren Selene i Len Wisemans film Underworld (2003), som var sterkt preget av goth-inspirert estetikk.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Goth er en særpreget kles- og musikkstil som opprinnelig sprang ut av punkrocken i Storbritannia og som er sterkt inspirert av viktoriansk romantikk og okkultisme, dessuten av skrekklitteratur og -film. Visuelt karakteriseres stilen av overveiende svarte klær og dramatisk, dyster sminke. Kulturen har etter hvert utviklet seg til å også omfatte mer heavy metal-inspirert musikk, techno og dance. Eksempler på band og artister som i større eller mindre grad knyttes til goth-kulturen er Joy Division, Bauhaus, Siouxsie & The Banshees, The Sisters of Mercy, Christian Death, The Mission, Nine Inch Nails og Marilyn Manson.

Faktaboks

Etymologi
engelsk, av ‘gotisk’

Goth-stilen har hatt innflytelse både på motebildet og på litteratur og film. Tittelpersonen i Lise Myhres tegneserie Nemi tilhører et goth-miljø, og Alex Proyas' film The Crow (1994) og Len Wisemans Underworld (2003) er eksempler på filmer med goth-inspirert uttrykk og tematikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg