National Hockey League

Den offisielle NHL-logoen
.
Stanley Cup-pokalen
.
Lisens: CC BY 3.0
Stanley Cup-finale mellom Detroit Red Wings og Toronto Maple Leafs i april 1942, begge medlemmer av «The original six»
.
Tidenes målskårer i NHL. Wayne Gretzky for New York Rangers (1. oktober 2007)
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

National Hockey League er en profesjonell nordamerikansk eliteserie i ishockey, med lag fra Canada og USA stiftet i 1917. NHL er verdens beste og mest prestisjefylte ishockey-liga, der vinneren av sluttspillet mottar det berømte Stanley Cup-trofeet.

Faktaboks

Uttale
nˈæʃənəl hˈåki li:g
Også kjent som
NHL

Fakta

 • NHLs hovedkvarter: New York City
 • Canadisk lag med flest Stanley Cup mesterskap: Montreal Canadians (24)
 • Amerikansk lag med flest Stanley Cup mesterskap: Detroit Red Wings (11)
 • Tidenes målskårer: Wayne Gretzky (894 mål)
 • Flest målgivende pasninger: Wayne Gretzky (1963)
 • Flest kamper: Gordie Howe (1767)
 • Eldste arena: Madison Square Garden (New York Rangers sin hjemmebane, ferdigstilt i 1968)

Banestørrelse

Isflatene i NHL er mindre enn i europeisk hockey. I NHL er isflatene 61 meter i lengderetning og bredden er 26 meter. I Europa er banene 60 meter i lengderetningen og 30 meter brede. Noen europeiske klubber spiller med NHL sine banestørrelser. «Nye» Jordal Amfi og DNB Arena i Stavanger har NHL sine banemål.

Seriesystem

NHL omfatter (per 2021) 31 lag, syv fra Canada og 24 fra USA. De 31 lagene er fordelt på to avdelinger, Eastern og Western Conference. I hver avdeling (Eastern og Western) er det to likestilte divisjoner, som til sammen utgjør fire divisjoner.

Eastern Conference

I Eastern Conference er det to divisjoner, Atlantic og Metropolitan. I begge divisjonene er det med åtte lag.

Western Conference

Western Conference er den andre avdelingen. Divisjonene i Western Conference heter Central og Pacific. I Central er det syv lag og i Pacific er det åtte.

Sluttspill

Etter at grunnspillet er ferdig er det sluttspill, med totalt seksten lag.

De tre beste lagene (med flest poeng) fra hver av de fire divisjonene (Central, Pacific, Metropolitan og Atlantic) går videre til sluttspillet (totalt tolv lag). For de fire gjenværende plassene deles det ut såkalte «wild card». «Wild card» gis til de to beste lagene i hver avdeling (Western og Eastern) som ikke var direkte kvalifisert for sluttspillet.

Lagene fra Eastern Conference møter hverandre i kvartfinale, semifinale og finale. Det samme gjør lagene fra Western Conference. Det laget som vant finalen i Eastern Conference møter vinneren i Western Conference. I alle finalerundene spilles det best av syv kamper.

Vinneren av sluttspillet får vandrepokalen Stanley Cup. Stanley Cup trofeet er den eldste pokalen i profesjonell nord-amerikansk idrett.

Midlertidige endringer i NHL pga. covid-19

Foran sesongen 2020/2021 fikk divisjonene i NHL nye navn (North, East, West og Central) pga. Corona situasjonen. Dette ble gjort for å hindre at canadiske og amerikanske lag skulle krysse hverandres landegrenser. Det vanlige ligasystemet skal etter planen starte opp igjen sesongen 2021/2022.

Etablering og utvidelse av NHL

National Hockey League ble stiftet 26. november 1917 i Montréal, Québec, i Canada av fire kanadiske lag. De fire var: Montreal Canadiens, Montreal Wanderers, Ottawa Senators og Toronto Arenas (det som senere ble Toronto Maple Leafs).

I 1924 ble det første amerikanske laget tatt opp i NHL, Boston Bruins. To år senere (1926) besto ligaen av ti lag, seks fra USA og fire fra Canada.

«The original six»

I 1942 ble ligaen (NHL) redusert til seks lag. Dette hadde blant annet sammenheng med konsekvensen av den store depresjonen som rammet USA på 1930-tallet. De gjenværende lagene var: Montreal Canadiens, Toronto Maple Leafs, Boston Bruins, Chicago Black Hawks, Detroit Red Wings og New York Rangers. Fram til 1967 var det kun disse seks klubbene som utgjorde lagene i NHL. Lagene har fått kallenavnet «The original six».

Utvidelse av NHL årene 1967- 1990

Etter 25 år med The original Six ekspanderte NHL igjen. I 1967 ble seks lag fra USA ble tatt opp i ligaen: California Golden Seals (senere Oakland), Los Angeles Kings, Minnesota North Stars, Philadelphia Flyers, Pittsburgh Penguins og St Louis Blues.

Tre år senere, i 1970 ble Buffalo Sabers og Vancouver Canucks med i ligaen. I 1972 ble Atlanta Flames og New York Islanders tatt opp og i 1974 Kansas City Scouts og Washington Capitals. I 1974 telte ligaen totalt atten lag.

World Hockey Association slås sammen med NHL

1971 ble World Hockey Association stiftet for å ta opp kampen mot NHL. WHA hadde på det meste fjorten lag i ligaen. I 1979 økte NHL antall lag da WHA ble en del av NHL. I 1992 telte NHL 26 lag og sesongen 2017/2018 besto den av totalt 31 klubber.

Verdens beste ishockey-liga

NHL er verdens beste ishockey liga. Den russiske ligaen KHL og svenske SHL regnes for den nest beste og tredje beste, men er ikke i nærheten av å ha den bredden og kvaliteten på spillerne som det er i NHL. For å belyse ferdighetsnivået i NHL, kan det trekkes en sammenligning med internasjonal klubb-fotball. I den europeisk klubbfotballen er de beste spillerne i verden (for det aller meste) spredd på lag i ulike europeiske ligaer (spanske engelske, tyske, franske og italienske). I internasjonal klubbhockey er alle de beste spillerne (med noen få unntak) samlet i NHL.

Spillestil og europeiske spillere i NHL

Spillestilen og antall nasjonaliteter i NHL har endret seg mye fra oppstarten i 1917 og til nå. I starten var ligaen dominert av canadiske spillere og etter hvert amerikanske spillere. Spillestilen var i mye større grad statisk og fysisk enn hva den er nå.

Ulf Sterner

Ulf Sterner var i 1965 den første europeisk spilleren i NHL. Hans skøyte- og tekniske ferdigheter holdt NHL-standard, men han var ikke vant til reglene i NHL som tillot slåssing og taklinger som ikke var lov i europeisk hockey. Sterner fikk bare fire kamper før Rangers før han vendte hjem.

Summit Series

I 1972 møttes Canadas NHL spillere og Sovjetunionen over åtte kamper, kalt Summit Series. I disse kampene, som har oppnådd en slags «legendestatus», ble russeren Valeri Kharlamov kåret til turneringens beste spiller, mens Phil Esposito ble toppskårer og beste poengplukker. Selv om Canada vant (4-3 mens én kamp endte uavgjort) fikk begivenheten stor innvirkning på NHLs spillestil og ligaens syn på europeiske spillere.

Den russiske spillestilen var mye mer dynamisk, puck-besittende og kollektiv enn den canadiske. De russiske spillerne skiftet posisjoner underveis i kampene (backen kunne ta vingens plass , mens høyre kanten og senter skiftet posisjoner). Dette, sammen med det høye tempo i pasningsspillet og at laget angrep og forsvarte seg som en enhet, skapte forvirring blant de canadiske spillerne som var langt mer statiske i sin spillestil (høyrebacken og venstrebacken byttet sjelden plass). Mens canadierne, etter å ha erobret pucken, gikk i «rett linje» mot motstanderens mål (en direkte spillestil) og avsluttet angrepet med skudd på mål, holdt russerne i mye større grad på pucken og ventet til den riktige muligheten kom før de avsluttet angrepet.

Börje Salming

En annen begivenhet som var med på å endre synet på europeiske spillere i NHL var da svenske Börje Salming signerte for Toronto Maple Leafs foran sesongen 1973/1974. I tillegg til å ha de tekniske og taktiske ferdighetene, hadde Salming også de psykiske og fysiske, som gjorde han til en av de beste backene i ligaens historie. Salmings imponerende spill i Toronto la grunnlaget for at svenske ishockeyspillere etter hvert ble en av de største gruppene av utenlandske spillere i NHL.

I 1980 ble svenskene Andres Kallur og Stefan Persson de første europeiske spillerne til å vinne Stanley Cup. I 1989 var rundt 10% av alle spillerne i NHL europeiske.

Under Den kalde krigen fikk ikke sovjetiske spillere spille i NHL. Det var først i 1989 at utøvere fra det tidligere Sovjetunionen fikk forlate hjemlandet og prøve seg i NHL. Sergei Priakin var i 1989 den første russiske spilleren som reiste til den nord amerikanske ligaen. Viacheslav Fetisov, en av Russlands beste backer gjennom tidene, signerte for New Jersey Devils samme år.

I 1994 ble Sergei Fedorov første europeer til å vinne Hart Trophy, en pokal som gis til ligaens mest verdifulle spiller. Året etter var 20% av spillerne i NHL europeere. Nicklas Lidstrøm var i 2008 den første europeiske lagkapteinen som ble Stanley Cup mester.

«The russian five»

Detroit Red Wings spilte store deler av 1995/1996-sesongen med fem russere samtidig på banen; Fedorov, Kolzov, Konstantinov, Fetisov og Larionov. Disse var lært opp i den samme «skolen» som de russiske spillerne fra Summit Series, og var med å sikre Detroits første Stanley cup mesterskap på 42 år.

Det kollektive samhandlingsmønsteret var helt sentralt i deres spillestil, hvor pucken var i konstant bevegelse og svært mye av spillet foregikk i motstanderens sone. Larionov, som var playmakeren, spilte etter filosofien om at det laget som hadde pucken, styrte kampen. I artikkelen Russian Five changed hockey`s fabric forever hevdes det at disse spillernes ferdigheter og forståelse har vært med å påvirke hvordan type ishockey det spilles i NHL i dag.

Første norske spiller i NHL

Bjørn «Botta» Skaare var første nordmann til å spille i NHL. Skaare, som spilte for Detroit Red Wings, fikk sin debut for klubben november 1978 i en kamp mot Colorado Rockies. Skaare ble skadet i denne kampen etter å ha blitt taklet av Colorados Barry Beck. Skaare kom aldri tilbake i spill for Detroit og vendte tilbake til farmerligaen, før han reiste hjem til moderklubben Furuset. Han fikk senere tilbud fra New York Rangers, men valgte å takke nei.

Andre norske spillere i NHL:

 • Mats Zuccarello Aasen: 576 kamper, 129 mål, 263 assists per januar 2021 (New York Rangers, Dallas Stars, Minnesota Wild)
 • Espen Knutsen: 207 kamper, 30 mål, 81 assists (Anaheim Ducks og Columbus Blue Jackets)
 • Ole-Kristian Tollefsen: 163 kamper, 4 mål, 8 assists (Columbus Blue Jackets og Philadelphia Flyers)
 • Andreas Marthinsen: 152 kamper, 9 mål, 14 assists (Colorado Avalanche, Montreal Canadiens og Chicago Blackhawks)
 • Patrick Thoresen: 106 kamper, 6 mål, 18 assists (Edmonton Oilers og Philadelphia Flyers)
 • Jonas Holøs: 39 kamper (Colorado Avalanche)
 • Anders Myrvold: 33 kamper, 5 assists (Colorado Avalanche, Boston Bruins, New York Islanders og Detroit Red Wings)
 • Bjørn Skaare: 1 kamp (Detroit Red Wings)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg