NEAR Shoemaker
En illustrasjon av NEAR Shoemaker i bane rundt asteroiden Eros.

NEAR Shoemaker, tidligere kalt NEAR, var en amerikansk romsonde for å utforske asteroiden 433 Eros for å samle data om dens fysiske egenskaper, mineralsammensetning, morfologi, indre massefordeling og magnetfelt. NEAR Shoemaker var det første romfartøyet som gikk i bane rundt, og det første til å lande på, en asteroide.

Faktaboks

Også kjent som
forkortelse for engelsk Near Earth Asteroid Rendezvous

NEAR Shoemaker ble skutt opp 17. februar 1996. På vei mot målet fløy NEAR Shoemaker 27. juni 1997 forbi asteroiden 253 Mathilde i en avstand av ca. 1200 km. I løpet av den 25 minutter korte forbiflyvningen, fotograferte NEAR 60 % av overflaten til asteroiden.

I juli 1997 var sonden i nærheten av Jorden i gravitasjonshjelp-sammenheng. Meningen var at NEAR skulle inn i bane rundt asteroiden 433 Eros januar 1999, men en motoroperasjon desember 1998 gikk ikke etter programmet. NEAR kom vellykket inn i bane rundt 433 Eros 14. februar 2000.

Romsonden foretok en kontrollert landing på asteroiden 13. februar 2001 og fortsatte å sende signaler i to uker etter landingen, selv om romsonden ikke var designet for å kunne lande. Da den landet, hadde NEAR Shoemaker tatt over 160 000 bilder og foretatt over 8 millioner målinger. Siste kontakt med romsonden var 28. februar 2001.

NEAR var første sonde i NASAs Discovery Program, og ble bygd av Johns Hopkins University sitt Applied Physics Laboratory til en pris av 122 millioner dollar. Den fikk tilleggsnavnet Shoemaker fra den amerikanske planetgeologen/astronomen Gene Shoemaker i 1999.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg