Eros (asteroide)

Asteroiden Eros sett fra romsonden NEAR.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Eros er en asteroide som av og til kommer meget nær Jorden.

Faktaboks

Uttale
ˈeros
Også kjent som

433 Eros

Eros har en avlang form (omtrent som en peanøtt) med en lengde på ca. 33 km. Den gjennomsnittlige avstanden fra Solen er 220 millioner km, hvor den har en omløpstid på 643 dager.

I 2000 gikk satellitten NEAR Shoemaker inn i bane rundt Eros og landet på asteroiden i 2001. Ved hjelp av et stort antall bilder og andre data har man funnet at Eros har en homogen indre struktur, det vil si at den aldri har vært delt inn i noen skorpe, mantel eller kjerne. Eros har trolig samme sammensetning som da den ble dannet, ettersom man har ikke kunnet påvise noen form for smelteprosesser slik som på Jorden. Ved spektrometermålinger har man funnet aluminium, magnesium og silisium. Det største krateret på Eros er drøyt 5 km bredt og man har dessuten observert firkantete kratere.

Asteroidens masse er beregnet til 6,687 · 1015 kg og tetthet til 2,7 kg/m3 som er omtrent den gjennomsnittlige tetthetheten til Jorden. Tyngdekraften er ca. en tusendel av Jordens (2,3–5,5 mm/s2).

Observasjoner av Eros gjort i 1931 ble benyttet til nøyaktige beregninger av Jordens gjennomsnittlige avstand fra Solen.

Eros ble oppdaget av Carl Gustav Witt i 1898.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg