Pehr Evind Svinhufvud av Ukjent fotograf. Falt i det fri (Public domain)

Pehr Svinhufvud var en finsk jurist og politiker. Han var Finlands president fra 1931 til 1937.

Svinhufvud var lagdommer i Turku fra 1901. På denne tiden var Finland underlagt Russland. Svinhufvud ble avsatt av de russiske myndighetene i 1903, og i 1916 ble han forvist til Sibir fordi han nektet å dømme etter russisk lov. Han ble etter forfatningsreformen i 1906 valgt inn i det autonome Finlands landdag som representant for det liberale ungfinske partiet.

Da marsrevolusjonen brøt ut i Russland i 1917, ble Svinhufvud statsminister i den borgerlige samlingsregjeringen som proklamerte Finlands selvstendighet 6. desember 1917. I mai 1918 ble han valgt til statssjef med tittelen riksforstander. På grunn av sin tyskvennlige holdning måtte han etter sentralmaktenes nederlag i første verdenskrig trekke seg tilbake.

I 1930 ble Svinhufvud innvalgt i Riksdagen som representant for det konservative Samlingspartiet. Da Lappo-bevegelsen truet Finlands demokratiske forfatning, påtok han seg samme år å danne en borgerlig samlingsregjering på parlamentarisk grunn. Svinhufvud hadde forståelse for Lappo-bevegelsens ideologi, men krevde at den skulle holde seg innenfor lovens rammer. Da bevegelsen gikk til ytterligheter, slo han kraftig ned på den. I perioden 1931–1937 var Svinhufvud Finlands president.

En statue av Svinhufvud står utenfor Riksdagsbygningen i Helsinki.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.