Pehr Evind Svinhufvud av Ukjent fotograf. Falt i det fri (Public domain)

Pehr Svinhufvud var en finsk jurist og politiker. Han var Finlands president fra 1931 til 1937.

Svinhufvud var lagdommer i Turku fra 1901. På denne tiden var Finland underlagt Russland. Svinhufvud ble avsatt av de russiske myndighetene i 1903, og i 1916 ble han forvist til Sibir fordi han nektet å dømme etter russisk lov. Han ble etter forfatningsreformen i 1906 valgt inn i det autonome Finlands landdag som representant for det liberale ungfinske partiet.

Da marsrevolusjonen brøt ut i Russland i 1917, ble Svinhufvud statsminister i den borgerlige samlingsregjeringen som proklamerte Finlands selvstendighet 6. desember 1917. I mai 1918 ble han valgt til statssjef med tittelen riksforstander. På grunn av sin tyskvennlige holdning måtte han etter sentralmaktenes nederlag i første verdenskrig trekke seg tilbake.

I 1930 ble Svinhufvud innvalgt i Riksdagen som representant for det konservative Samlingspartiet. Da Lappo-bevegelsen truet Finlands demokratiske forfatning, påtok han seg samme år å danne en borgerlig samlingsregjering på parlamentarisk grunn. Svinhufvud hadde forståelse for Lappo-bevegelsens ideologi, men krevde at den skulle holde seg innenfor lovens rammer. Da bevegelsen gikk til ytterligheter, slo han kraftig ned på den. I perioden 1931–1937 var Svinhufvud Finlands president.

En statue av Svinhufvud står utenfor Riksdagsbygningen i Helsinki.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.