Pehr Svinhufvud

Faktaboks

Pehr Svinhufvud
Pehr Evind Svinhufvud
Født
1861
Død
1944

Artikkelstart

Pehr Svinhufvud var en finsk jurist og politiker. Han var Finlands president fra 1931 til 1937.

Bakgrunn

Svinhufvud var lagdommer i Turku fra 1901. På denne tiden var Finland underlagt Russland. Svinhufvud ble avsatt av de russiske myndighetene i 1903, og i 1916 ble han forvist til Sibir fordi han nektet å dømme etter russisk lov. Han ble etter forfatningsreformen i 1906 valgt inn i det autonome Finlands landdag som representant for det liberale ungfinske partiet.

Politiker i et selvstendig Finland

Da marsrevolusjonen brøt ut i Russland i 1917, ble Svinhufvud statsminister i den borgerlige samlingsregjeringen som proklamerte Finlands selvstendighet 6. desember 1917. I mai 1918 ble han valgt til statssjef med tittelen riksforstander. På grunn av sin tyskvennlige holdning måtte han etter sentralmaktenes nederlag i første verdenskrig trekke seg tilbake.

I 1930 ble Svinhufvud innvalgt i Riksdagen som representant for det konservative Samlingspartiet. Da Lappo-bevegelsen truet Finlands demokratiske forfatning, påtok han seg samme år å danne en borgerlig samlingsregjering på parlamentarisk grunn. Svinhufvud hadde forståelse for Lappo-bevegelsens ideologi, men krevde at den skulle holde seg innenfor lovens rammer. Da bevegelsen gikk til ytterligheter, slo han kraftig ned på den. I perioden 1931–1937 var Svinhufvud Finlands president.

En statue av Svinhufvud står utenfor Riksdagsbygningen i Helsinki.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg