Musica Antiqua Köln

Artikkelstart

Musica Antiqua Köln var et tysk barokkensemble som spilte på originalinstrumenter. Orkesteret ble grunnlagt av fiolinisten og dirigenten Reinhard Goebel i 1973, og ble ledet av ham i alle år. Ensemblet ble oppløst i 2006.

Bakgrunn

Musica Antiqua Kölnn ble etablert på initiativ av Goebel, som rekrutterte musikerne blant sine medstudenter ved Musikkhøyskolen i Köln. Det hadde i starten en fast kjerne på seks medlemmer, og spilte verker for liten besetning.

Ensemblet ble internasjonalt lagt merke til i 1979 da de gjestet English Bach Festival i London og medvirket ved Nederland-festivalen i Amsterdam. Ensemblet ble etter hvert utvidet og begynte å spille musikk som krevde større ressurser.

Virksomhet

Sentralt på repertoaret stod musikk til den tyske komponisten Georg Philipp Telemann, som på 1800-tallet hadde vært miskjent på mange hold. Musica Antiqua Köln utmerket seg også med sine tolkninger av musikk av Johann Sebastian Bach og hans sønner.

Musica Antiqua Köln ble et sentralt ensemble innenfor tidligmusikk med sine turnéer og festivalbesøk, men kanskje særlig med de kritikerroste og prisbelønnede innspillingene for plateselskapet Archiv Produktion, en underavdeling av Deutsche Grammophon. Her ble de også kjent for å hente frem igjen verker av lite spilte komponister, som Johann David Heinichen og Johann Joachim Quantz.

Orkesteret ble nedlagt i 2006 da Goebel sluttet som instrumentalist på grunn av sykdom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg