Fashoda

Aturwic ved Fashoda var det tradisjonelle setet til kongene av Shilluk. Slik så residensen ut da den britiske etnologen Charles Seligman besøkte området i 1910

Artikkelstart

Fashoda er et tidligere navn på Kodok i dagens Sør-Sudan. Fashoda var opprinnelig sete for kongen av Shilluk. Kongeriket skal ha oppstått på 1400-tallet, og har sin opprinnelse i følge tradisjonen lenger sør.

Faktaboks

Uttale
fashˈoda

Shilluk-kongeriket ble kraftig svekket av kriger og slaveraid i første halvdel av 1800-tallet. I 1867 ble det opprettet en sudansk utpost på stedet som ligger ved en strategisk del av Den hvite Nilen. I 1898 nådde en fransk ekspedisjon under ledelse av Jean Baptiste Marchand Fashoda. Dette ble sett på som en utfordring til britene som ønsket å kontrollere Nilen mellom Uganda og Egypt. De to landene var allerede uenige om kontrollen av Marokko og Egypt. General Herbert Kitchener, som akkurat hadde beseiret Mahdien av Sudan rykket sørover mot Marchand. Sistnevnte trakk seg fra et eventuelt stormaktsoppgjør. I 1899 ble Frankrike og Storbritannia om å dele Afrika i to interessesfærer. Frankrike fikk store deler av Vest-Afrika og Kongovassdraget. Storbritannia fikk Øst-Afrika og Nilvassdraget. Fashoda-kompleks eller Fashoda-syndrom brukes om ambisiøs eller overmodig, fransk interessepolitikk i Afrika.

Kodok er fortsatt sete for den den tradisjonelle lederen for shillukene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg