Moro Islamic Liberation Front (MILF)

MILF kjempet for en uavhengig stat sør i Filippinene. På det meste hadde organisasjonen over 10 000 soldater. I 2014 ble de enige med myndighetene om å opprette en autonom region med indre selvstyre, og en fredsavtale ble inngått.
Av /AP/NTB Scanpix.
Filippinenes president Rodrigo Duterte (til venstre) og MILF-lederne Murad Ebrahim og Ghazali Jaafar gjør V-tegn for fred etter at presidenten undertegnet loven som opprettet en autonom region i området MILF hadde kjempet for å frigjøre siden 1970-tallet, 22. februar 2019.
Av .

Artikkelstart

Moro Islamic Liberation Front (MILF) er en filippinsk separatistgruppe som kjempet for en islamsk stat for Moro-folkene på øya Mindanao sør i landet. MILF inngikk en fredsavtale med filippinske myndigheter i 2014, og iverksatte en avvæpning og demobilisering av sin militære fløy. Som del av avtalen ble «Den autonome regionen Bangsamoro i muslimsk Filippinene» opprettet i 2019, med delvis selvstyre.

Faktaboks

Også kjent som
MILF Moro Islamsk Frigjøringsfront

MILF brøt ut fra Moro National Liberation Front (MNLF) i 1977 Den var mer militant og la større vekt på islam enn modergruppen, og hadde om lag 12 000 mann under våpen da fredsavtalen ble inngått 2014. MILF benektet bånd til både al-Qaida og den regionale ekstremistbevegelsen Jemaah Islamiyah, men tegn tyder på at det var kontakter i tidligere år.

Våpenhviler kom i stand mellom MILF og Manila-regjeringen 1997 og 2001, men avtalene ble brutt flere ganger. Situasjonen forverret seg våren 2003, da regjeringen anklaget MILF for å skjule folk som står på USAs terroristlister og for bombeattentater mot sørfilippinske byer med hovedsakelig kristen befolkning. En ny våpenhvile fra august 2003 ble inntil september 2005 fulgt av ni forhandlingsrunder i Malaysia. I 2010 kunngjorde gruppen at den ikke lenger kjempet for en uavhengig stat, men for en autonom region med indre selvstyre, noe som gjorde veien mot en fredsavtale med regjeringen få år senere mulig. I 2019 undertegnet president Rodrigo Duterte loven som opprettet Bangsamoro-regionen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg