Morgantina
Ruinene av Morgantina. Vulkanen Etna ses helt i bakgrunnen.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Morgantina var en antikk by i Italia, på Sicilia, beliggende på åsryggen Serra Orlando nær Aidone. Morgantina ble antageligvis grunnlagt av sikuliske og greske kolonister omkring 450 fvt. Byen ble anlagt nær et sted der det tidligere hadde vært en sikulisk bosetning, på høyden Cittadella. Bosetningen på Cittadella hadde tidligere blitt inntatt og ødelagt av den sikuliske opprørslederen Duketios i 459 fvt.

Faktaboks

Uttale
morgantˈina
Også kjent som

Murgantia

Bybeskrivelse

Byen er et av de fremste eksemplene på hellenistisk byplanlegning på Sicilia, og er planlagt etter det typiske greske rutenettsystemet, med to parallelle hovedavenyer, plateiai, og et høyt antall tverrgående, mindre gater, stenopoi. Det monumentale agora fra hellenistisk tid har både teater og en unik monumentaltrapp, som tolkes av arkeologer som en folkeforsamlingsplass.

Morgantina ble i store deler av sin historie kontrollert av Syrakus, og spilte en viktig rolle som kornprodusent. Byen ble plyndret og ødelagt av romerske leietropper i år 211 fvt., etter Romas seier over Syrakus. Byen var etter det bare en skygge av det den en gang hadde vært, og ble på begynnelsen av det første århundre evt. definitivt forlatt.

Arkeologiske utgravninger

I 1955 ble det påbegynt storskala-utgravninger av Princeton University under ledelse av den svenske arkeologen Erik Sjöqvist og hans amerikanske kollega Richard Stillwell. Den svenske kongen Gustav 6. Adolf deltok i flere av utgravningsesongene. Senere har utgravningene blitt overtatt av University of Virginia under ledelse av Malcolm Bell 3. Funnene fra Morgantina er utstilt i det arkeologiske museet i Aidone.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg