Meteor-scatter

Meteor-scatter, meteorspredning, radiokommunikasjon ved hjelp av refleksjoner av radiobølger fra meteorspor. Når meteoritter går gjennom den øvre delen av atmosfæren lager de et spor av ionisert gass. Dette sporet virker som en reflektor for radiobølger og det kan formidle signaler mellom sender og mottaker som befinner seg langt bortenfor horisonten, med avstander over 2000 km.

Det ioniserte sporet varer bare en kort tid, fra noen millisekund til noen sekund. Når sporet eksisterer kan det gi overføringshastigheter på noen kbit/s. Tilgjengeligheten på brukbare meteorspor dreier seg om noen %. Dette fører til en gjennomsnittlig overføringshastighet på typisk 100 bit/s, som for eksempel er tilstrekkelig til en fjernskriverkanal.

For at et meteorspor skal kunne brukes må det ha riktig posisjon i forhold til sender og mottaker, og det må ha riktig orientering i rommet. Det er ikke mulig å prediktere når et egnet meteorspor oppstår, og det derfor nødvendig å ha spesielle protokoller for dataoverføringen. Senderen gjentar kontinuerlig deler av meldingen. Når signalene detekteres i mottakeren signaliseres dette til senderen og overføringen startes ved relativt høy hastighet. Når sporet er borte og det blir brudd går senderen tilbake til kontinuerlig repetisjon.

System for meteorspredning var spesielt interessant for militær kommunikasjon før satelliter ble tilgjengelig. NATO opererte et på 1960-tallet et system, COMET, (COmmunication by MEteor Trails) som også hadde stasjoner i Norge. Gjennomsnittlig overføringshastighet var 115 til 310 bit/s, avhengig av årstiden.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg