Meshuggah i 2008

Meshuggah er et band fra Umeå i Sverige som spiller avantgarde-metal. Med sin avanserte rytmikk og bruk av 8-strengs gitarer har de fått stor betydning for samtidig metal, og især de to undersjangrene math-metal og djent.

Musikkstilen kjennetegnes av dype, unisone og rytmisk komplekse gitarriff, spilt over enkel og fast puls i trommene, med skrikevokal og innslag av enkle melodilinjer i alternativ harmonikk. Meshuggah har gitt ut syv album. I deres første utgivelser kan musikken minne mye om Metallicas enkle, riffbaserte musikk, mens rundt årtusenskiftet utviklet de en særegen, polymetrisk stil som de nå er kjent for.

De har også benyttet programmerte trommer og prosesserte gitarer i sine innspillinger, men på albumene obZen (2008) og Koloss (2012; 19. plass i Norge) har lydbildet blitt mer organisk. Disse albumene er også mer eklektiske, og thrash metal kan høres parallelt med benyttelsen av en seigere groove.

Meshuggah består av Jens Kidman (født i 1966) på vokal, Fredrik Thordendal (født i 1970) og Mårten Hagström (født 1971) på elgitar, Dick Lövgren (født i 1980) på bass og Thomas Haake (født i 1971) på trommer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Pieslak, Jonathan, 2007. ‘Re-casting Metal: Rhythm and Meter in the Music of Meshuggah’. I Music Theory Spectrum, 29 (2), ss. 219-245.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg