Pyramidene på Den nordlige gravplassen ved Meroë.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Meroë er en antikk by ved Nilen i Sudan, rundt 200 kilometer nordøst for Khartoum.

Faktaboks

Uttale
mˈeroë
Også kjent som

Meroe

Meroë ble etablert på 700-tallet fvt. Byen var hovedstad i det antikke kongedømmet Kusj fra 300-tallet fvt. til kongedømmet kollapset på midten av 300-tallet evt.

Arkeologiske utgravninger av byen startet i 1902, og de pågår fortsatt. Bykjernen var omringet av en solid bymur. I sin storhetstid som hovedstad kan byen ha hatt rundt 25 000 innbyggere. I dag kan man se ruiner av kongelige palasser, et stort tempel for den egyptiske guden Amon og flere mindre templer, samt et kongelig badeanlegg etter gresk-romersk modell, inkludert en exedra. Det er store slagghauger rundt byen, og dette viser at jernutvinning var en stor industri.

Det er mange gravplasser rundt byen. Den best bevarte er Den nordlige gravplassen med restene av mer enn 30 kongelige pyramider, mens Den sørlige gravplassen har mer enn 60 mindre og eldre pyramider. Det er også noen pyramider på Den vestlige gravplassen hvor aristokratiet ble begravd. Tilsammen utgjør disse gravplassene den største konsentrasjonen av pyramider i hele verden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg