Faktaboks

Max Weber
Født
18. april 1881, Białystok, Polen
Død
4. oktober 1961, New York, USA
Grand Central Terminal
Max Weber var en av de første til å bruke et abstrakt formspråk i USA. Grand Central Terminal, 1915, olje på lerret, 152.5 x 101.6 cm, Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, Madrid.

Max Weber var en russisk-amerikansk maler og billedhugger. Han var en av de første til å bruke et abstrakt formspråk i USA.

Utdannelse og innflytelser

Weber kom til USA i 1891. Han fikk utdannelsen ved blant annet ved Pratt Institute 1898–1901 og i Paris 1905–1908 som elev av Henri Matisse. Han kom i kontakt med kubistene, Robert Delaunay og Pablo Picasso. Særlig den sistnevnte kom til å bety mye for ham. Tilbake i USA utviklet han et kubistisk maleri som etter hvert ble rent abstrakt, for så senere å vende tilbake til mer figurative fremstillinger.

Abstrakt pioner

Fra omkring 1915 laget han også skulpturer, og som en av de første i USA brukte han et rent abstrakt formspråk. Han spilte en sentral rolle for utviklingen av det moderne maleri i USA. I 1914–1918 underviste han ved White School of Photography; hans forelesninger der ble i 1916 utgitt under tittelen Essays on Art.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg