2009-utgaven av den norske oversettelsen av Maus.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Maus er en amerikansk tegneserie av Art Spiegelman utgitt i to bind (1986 og 1991) Serien er en autentisk beskrivelse av opplevelsene til Spiegelmans far, Vladek, som overlevde nazistenes utrydelse av jødene under andre verdenskrig. Maus er en av de første ikke-humoristiske serier med dyrefigurer: jødene er mus, tyskere katter og polakkene griser. Serien ble tildelt Pulitzerprisen i 1992.

Handling

Første bok beskrev Vladeks liv i Polen før krigen, jødehatet mot ham og familien, hans opplevelser som krigsfange hos tyskerne og de desperate forsøkene på å unngå nazistenes konsentrasjonsleirer. Det første bindet slutter med at han og konen, Anja, kommer til Auschwitz.

Andre bind handler i hovedsak om Auschwitz, samtidig er Maus også en nåtidsbeskrivelse av forholdet mellom Art og faren, mens tegneserien ble laget.

På norsk

Første del av Maus ble gitt ut på norsk av Cappelen i 1987, og i 1993 fulgte forlaget opp med å gi ut begge de to delene som én bok. Denne ble utgitt på nytt av Cappelen Damm i 2009, og igjen av Minuskel Forlag i 2017.

Priser

Maus har blant annet vunnet Pulitzerprisen (1992), svenske Urhunden (1988 og 1993), Eisnerprisen (1992), Harveyprisen (1992), den internasjonale prisen på tegneseriefestivalen i Angoulême (1988 og 1993) og norske Sproing-prisen (1993).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg